Taak Kemkers: helft Groningse selectie in 2018 eigen kweek

Reacties

Gerard Kemkers loopt niet weg voor de uitdaging die er ligt bij FC Groningen. De voormalige schaatscoach gaat als manager performance centre leiding geven aan het Topsport-zorgcentrum op het nieuwe trainingscomplex Corpus den Hoorn, dat medio 2015 open gaat. Kemkers begint 1 december.

Taak Kemkers: helft Groningse selectie in 2018 eigen kweek

De Drent zal moeten zorgen voor een absoluut topsportklimaat, waardoor het ambitieuze project ervoor moet zorgen dat het complex een soort Papendal van het noorden wordt. Naast de beste faciliteiten die moeten leiden tot een toestroom van talent uit geheel Nederland, wil het Topsport-zorgcentrum onder leiding van de 47-jarige in Groningen geboren Kemkers een innovatieve trendsetter worden.

'In de vele gesprekken, die ik met de club heb gevoerd, ben ik warm geworden van de ambitie en het enthousiasme', aldus Kemkers op de clubwebsite. 'Diezelfde ambitie en datzelfde enthousiasme ga ik in het Performance Center leggen en daaraan gekoppeld de ontwikkeling van het Topsportzorgcentrum op Sportpark Corpus den Hoorn. Ik ben een noordeling en altijd al supporter van de club geweest. Ook als schaatscoach volgde ik overal de verrichtingen van FC Groningen. Dit is een prachtige kans en ik kijk ernaar uit hier aan de slag te gaan.'

Algemeen directeur Hans Nijland is uitermate lovend over Kemkers. 'Vanaf deze plaats willen wij laten weten zeer trots te zijn, dat wij een absolute topper als Kemkers aan onze club hebben weten te binden. Wij willen op het gebied van opleiden, begeleiden en ontwikkeling tot de top van Nederland gaan behoren. Het is een volgende stap, die wij als club willen maken en wij zijn ervan overtuigd dat Gerard Kemkers met zijn specifieke kwaliteiten en kennis ons daarbij zeer goed kan helpen.'

Opleiden
Bij FC Groningen zal de komende jaren, net als op dit moment al bij SC Heerenveen gebeurt, nog meer op de jeugd worden ingezet. De onrustige financiële situatie bij beide clubs ligt daar mede aan ten grondslag. Het betalen van grote transferbedragen behoort steeds meer tot het verleden en zelfopgeleide talenten krijgen steeds sneller en vaker de kans zich te bewijzen.

Op dit moment telt de selectie van FC Groningen ongeveer een derde aan zelf opgeleide voetballers. Aan de plannen op Corpus den Hoorn wordt daarom het project 2018: Talenten op één gekoppeld. FC Groningen streeft er met behulp van het nieuwe complex en de nieuwe manager performance centre naar dat in 2018 vijftig procent van de totale spelersgroep uit eigen kweek bestaat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.