Swingend Barça al na 23 minuten klaar met Real Sociedad

Ook na zes wedstrijden in de Primera División is Barcelona nog zonder puntenverlies. Met groot gemak was de ploeg van trainer Tata Martino - onder aanvoering van Lionel Messi en Neymar - in eigen huis te sterk voor Real Sociedad (4-1), dat vorig seizoen nog op de vierde plaats eindigde in Spanje.

Maar daar was dinsdag in Camp Nou weinig van terug te zien. De eerste kans was weliswaar voor de bezoekers: Haris Seferovic schoot buiten bereik van Barcelona-doelman Víctor Valdés op de kruising. Daarna nam Barcelona het initiatief over en halverwege de eerste helft was de wedstrijd al beslist.

In de vijfde minuut liep Neymar na goed voorbereidend werk van Alexis Sánchez de eerste treffer van de Catalanen binnen. Het betekende het eerste doelpunt van de Braziliaan - die in de afgelopen transferperiode werd overgenomen van Santos - in de Primera División. Drie minuten later was Neymar de aangever bij de tweede Barça-goal, die door Lionel Messi bij de tweede paal werd binnen gekopt.

De voorsprong betekende niet dat Barcelona gas terug nam, want de regerend landskampioen bleef kansen creëren. In de 23ste minuut was Messi na een schitterende aanval tot twee keer toe dicht bij zijn tweede treffer van de avond, maar keeper Claudio Bravo en de lat stonden deze in de weg. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot Sergio Busquets met links alsnog binnen.

Neymar en Messi bleven ook daarna een plaag voor de defensie van Sociedad, dat net als Barcelona uitkomt in de Champions League. De Braziliaan Neymar bracht de Argentijn Messi geregeld in stelling, maar het ontbrak die laatste aan geluk in de afronding. Wel duidelijk was dat de twee elkaar steeds beter weten te vinden.

Ook na rust bleef het eenrichtingsverkeer richting het doel van Bravo, maar de Chileense goalie groeide in de wedstrijd. Daarbij stond vooral het vizier van Messi niet op scherp, want in het eerste kwartier na rust miste hij drie enorme kansen. In die periode ontsnapten de bezoekers aan een afstraffing, want het laatste half uur liet Barça de teugels vieren.

In de 64ste minuut kwam Sociedad zelfs nog terug tot 3-1. Alberto de la Bella kon van dichtbij binnen tikken na een voorzet van Imanol Agirretxe. Spannend werd het echter niet meer. Op aangeven van Messi maakte invaller Marc Bartra een klein kwartier voor tijd nog de vierde Catalaanse treffer en daar bleef het uiteindelijk ook bij.

Barcelona heeft nu achttien punten uit zes wedstrijden, drie meer dan Atlético Madrid en vijf meer dan Real Madrid. Die clubs hebben allebei een duel minder afgewerkt. Real Sociedad blijft op zes punten steken en bezet daarmee voorlopig de negende plaats.