Swingend AZ veegt pover Heracles in Almelo van de mat

Reacties

AZ heeft vrijdagavond een overtuigende overwinning geboekt in de Eredivisie bij Heracles Almelo: 0-3. De ploeg van John Stegeman lijkt hierdoor de play-offs om Europees voetbal te kunnen vergeten.

Swingend AZ veegt pover Heracles in Almelo van de mat

AZ moest het in Almelo stellen zonder trainer John van den Brom. De trainer zat zijn schorsing uit nadat hij forse kritiek op scheidsrechter Kevin Blom uitte na de wedstrijd tegen PSV. Arne Slot nam zijn taken over. Aanvoerder Ron Vlaar was wel van de partij tegen Heracles. De verdediger ontliep een schorsing na zijn rode kaart in het duel met de Eindhovenaren.

Heracles kreeg al na tien minuten de uitgelezen mogelijkheid om de ban te breken. Jochem Kamphuis wees namelijk naar de stip na vasthouden van Guus Til in het strafschopgebied. Kristoffer Peterson ging naar de grond en kreeg een strafschop als beloning. Brandley Kuwas nam plaats achter de bal, maar schoot de penalty erg matig in. Marco Bizot pakte de poging van de Heracles-smaakmaker en hield hiermee de stand op 0-0.

AZ-doelman Marco Bizot stopt de strafschop van Brandley Kuwas.
AZ-doelman Marco Bizot stopt de strafschop van Brandley Kuwas.

Vanaf dat moment maakte AZ de dienst uit in Almelo. De man die de strafschop veroorzaakte liet zich aan de andere kant van het veld gelden als doelpuntenmaker. Alireza Jahanbakhsh gaf de bal mee aan de opgestoomde Jonas Svensson, waarna Til de voorzet van de rechtsback binnentikte. Het was de negende seizoenstreffer voor de jongeling.

Vier minuten na de eerste treffer was het opnieuw raak voor het veel sterkere AZ. Een cadeautje van Heracles leidde de tweede Alkmaarse treffer in. Dries Wuytens nam wel heel erg veel tijd, waarna Wout Weghorst hem de bal ontfutselde. De spits was niet zelfzuchtig en legde de bal breed op Oussama Idrissi. De aanvaller benutte deze mogelijkheid en zette zo de ruststand op het scorebord: 0-2.

Oussama Idrissi tikt de tweede treffer van AZ binnen.
Oussama Idrissi tikt de tweede treffer van AZ binnen.

Na een uur nam AZ alle spanning weg. Jahanbakhsh draaide schitterend weg bij zijn tegenstander, waarna de aanvaller uit Iran de bal steenhard in de bovenhoek knalde. De Eredivisie-smaakmaker maakte alweer zijn vijftiende treffer van het seizoen. Topscorer Fran Sol heeft slechts één treffer meer dan de aanvaller.

Heracles kwam op deze vrijdagavond ontzettend zwak voor de dag. De ploeg van Stegeman mocht van geluk spreken dat het slechts 0-3 bleef in eigen huis. Weghorst, Svensson en Jahanbakhsh kregen nog aardige mogelijkheden, maar zij kregen de bal niet langs Heracles-doelman Bram Castro.

AZ staat na de zege nog altijd op de derde plaats. De achterstand op Ajax bedraagt vijf punten, de voorsprong op nummer vier Feyenoord is elf punten. Voor de formatie van Van den Brom draait het dit seizoen voornamelijk nog om de bekerfinale op zondag 22 april tegen Feyenoord. Door de nederlaag lijkt Heracles de play-offs om Europees voetbal te kunnen vergeten. De ploeg van Stegeman staat elfde en de achterstand op nummer acht SC Heerenveen bedraagt drie punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.