Swansea verliest eerste Premier League-derby in Cardiff

Cardiff City heeft The South Wales derby met veel pijn en moeite gewonnen van Swansea City. The Swans waren beduidend sterker, maar trokken uiteindelijk wel aan het kortste einde: 1-0.

Swansea verliest eerste Premier League-derby in Cardiff

Dat uitgerekend Steve Caulker (rechts op de foto met de Chileen Gary Medel) de matchwinner was in Cardiff is saillant. De captain van Cardiff werd in het verleden door zijn toenmalige werkgever Tottenham Hotspur verhuurd aan Swansea alvorens hij de overstap maakte naar The Bluebirds.

Het was pas de eerste ontmoeting tussen beide ploegen op het hoogste niveau. Daarnaast was het ook de eerste keer dat twee niet-Engelse clubs het tegen elkaar opnamen in de Premier League. Sentimenten genoeg voor een prachtige wedstrijd, waarbij alleen de winst telde.

En dat gegeven ging met name op bij promovendus Cardiff. Waar Swansea goed positiespel pretendeert, en dat ook zondagmiddag ten toon spreidde, was Cardiff vooral bezig de bal zo ver mogelijk van het eigen doel te houden. En dat werd letterlijk genomen.

Meer dan eens keken de verdedigers in de ploeg van de Schotse manager Malky MacKay niet naar vrijstaande medespelers, maar volgden er lange ballen richting het doel van Swansea. Het lukte de thuisploeg pas in de tweede helft om het eerste schot op het doel van Michel Vorm (foto rechts), die in de slotfase een rode kaart kreeg na het neerhalen van de doorgebroken Fraizer Campbell, af te vuren.

Gevaarlijk was de inzet van Peter Whittingham echter niet. Opvallend genoeg was dat wel het moment dat de wedstrijd kantelde in het voordeel van Cardiff. Waar Craig Bellamy vlak daarna gevaarlijk werd met een kopbal, stond hij na ruim een uur aan basis van de openingstreffer.

De 34-jarige aanvaller, die afgelopen maand na 78 interlands afscheid nam van het nationale team van Wales, legde de hoekschop panklaar voor de instormende Caulker: 1-0.

Swansea, waar behalve Vorm ook een basisplaats werd ingeruimd voor Jonathan De Guzman, bezet mede door de pijnlijke nederlaag in Cardiff de tiende plaats met elf punten in de Engelse competitie. Cardiff City klimt voorbij Swansea op de ranglijst en staat met twaalf punten op plek negen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen