Swansea City zet nieuwe stap richting lijfsbehoud

Swansea City heeft zaterdag uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie in de Premier League door het al gedegradeerde Sunderland te verslaan. Southampton en AFC Bournemouth wonnen allebei en strijden om een ereplek.

Sunderland - Swansea City 0-2
Zoals wel vaker dit seizoen waren Fernando Llorente en Gylfi Sigurdsson belangrijk voor Swansea, waar Mike van der Hoorn op de bank bleven. Leroy Fer viel na rust in voor Ki Sung-Yong en Lucianio Narsingh loste in de slotfase Llorente af. De Spaanse spits kopte een vrije trap van zijn IJslandse ploeggenoot binnen. Het betekende zijn zevende kopgoal van het seizoen. Geen speler in de Premier League maakte er meer met het hoofd. Sigurdsson is met dertien assists en negen treffers dit seizoen bij 22 treffers van Swansea betrokken geweest.

Sunderland kreeg het voor rust nog moeilijker. Rechtsback Kyle Naughton kwam mee naar voren en na een pass van Ki rondde hij knap af door de bal diagonaal in de bovenhoek te schieten: 0-2. Voor de verdediger was het zijn eerste Premier League-treffer. Na rust maakte vooral Sunderland aanspraak op een treffer, maar die viel uiteindelijk niet meer. Swansea is ondanks de zege nog niet veilig. De ploeg staat nu op vier punten afstand van nummer achttien Hull City, dat zondag het gat kan verkleinen tot één punt als er gewonnen wordt van Crystal Palace.

Middlesbrough - Southampton 1-2
Southampton doet na de zege op het al gedegradeerde Middlesbrough nog altijd mee om de eretitel best of the rest, in dit geval de nummer acht. Het gat met nummer zeven Everton bedraagt zestien punten en dus zijn de Europese tickets al lang buiten bereik. West Bromwich Albion en AFC Bournemouth kunnen de achtste plaats ook nog grijpen. Tegen Middlesbrough opende Jay Rodriguez de score namens de formatie van manager Claude Puel.

De Franse oefenmeester zorgde voor een gouden wissel door Sofiane Boufal in de rust in de kleedkamer achter te laten voor Nathan Redmond. Na 57 minuten schoot de aanvaller knap raak op aangeven van Rodriguez. Shane Long miste vervolgens een strafschop namens de gasten en Patrick Bamford schoot aan de andere kant wel raak (1-2).

Bournemouth - Burnley 2-1
Bournemouth heeft na de overwinning op Burnley nog alle kans op de achtste plaats, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan concurrenten West Brom en Southampton. Junior Stanislas zorgde in de eerste helft op fraaie wijze voor de 1-0 van Bournemouth. De vleugelspeler nam een dieptepass van verdediger Lewis Cook op zijn borst aan en rondde koeltjes af.

Burnley kreeg nog wel kansen op de gelijkmaker en die viel in de slotfase ook. Sam Vokes kopte binnen op aangeven van Johann Gudmundsson, maar drie minuten later stond Bournemouth alweer voor. Joshua King toonde zich een echte afmaker en rondde af na een pass van Ryan Fraser. Burnley blijft veertiende met veertig punten, Bournemouth staat op doelsaldo tiende.