Supertrio laat zich weer gelden en brengt Liverpool naar tweede plek

Liverpool is in ieder geval tot maandagavond de nieuwe nummer twee van de Premier League. Fenomeen Mohamed Salah en Sadio Mané sloopten zaterdagavond de muur van het stugge Newcastle United: 2-0.

In aanloop naar dit duel had Liverpool-manager Jürgen Klopp nog verteld dat zijn ploeg na het vertrek van Philippe Coutinho naar Barcelona onvoorspelbaarder was geworden, aangezien meerdere spelers nu de bal vragen in moeilijke situaties. Dat gaat dan vooral om de aanvallers Salah, Mané en Roberto Firmino en het trio stelde ook tegen Newcastle weer niet teleur.

De wedstrijd op Anfield kwam wel moeizaam op gang. Met Virgil van Dijk in de basis en zonder de zieke Georginio Wijnaldum wist Liverpool in de eerste helft maar weinig openingen te vinden in de gesloten defensie van Newcastle. Toch kwam de thuisploeg vijf minuten voor rust op voorsprong. Alex Oxlade-Chamberlain bediende na een goede individuele actie Salah en de Egyptenaar bleef koel in de afronding.

Voor Salah betekende dit alweer zijn 32ste doelpunt van dit seizoen (in alle competities). Dat is één doelpunt meer dan Luis Suárez in zijn beste seizoen voor Liverpool. In de tweede helft gingen The Reds op zoek naar een tweede goal en die werd al binnen tien minuten gevonden. Firmino speelde met een slim passje Mané vrij en de Senegalees verdubbelde met een onhoudbaar schot de marge.

Newcastle-coach Rafael Benítez, die een rijk verleden heeft bij Liverpool, wist dat het nu wel erg lastig zou worden voor zijn ploeg om nog een goed resultaat over te houden aan de uitwedstrijd. Van Dijk gaf opnieuw uitstekend leiding aan de Liverpool-defensie en doelman Loris Karius werd in de tweede helft geen enkele keer serieus aan het werk gezet. Een comeback van Newcastle zat er dus niet in.

Liverpool klimt na de zeventiende competitieoverwinning van dit seizoen naar de tweede plek van de ranglijst. De ploeg van Klopp heeft een punt meer dan Manchester United, maar Liverpools aartsrivaal komt maandag nog wel in actie tegen Crystal Palace. Newcastle United blijft zestiende staan en heeft maar twee punten meer dan Palace, dat onder de degradatiestreep bivakkeert.