Supertrio Chiesa-Boateng-Ribéry laat Fiorentina weer dromen

Reacties

Met Federico Chiesa heeft Fiorentina een van de grote voetbalparels van deze planeet in handen. Maar de 21-jarige Italiaan kon het vorig seizoen niet alleen. Chiesa was een lichtpuntje in een verder grauw voetbalseizoen. Met de komst van Kevin-Prince Boateng en Franck Ribéry moet een nieuwe voetbalzomer aanbreken in Florence. 

Supertrio Chiesa-Boateng-Ribéry laat Fiorentina weer dromen
Fiorentina
Fiorentina
3 - 4
Napoli
Napoli

Geen club snakte vorig seizoen zo erg naar de zomerstop als Fiorentina. Vincenzo Montella haalde de club vanaf 2012 uit het slop nadat de formatie uit Florence de drie voorgaande seizoenen niet verder kwam dan een elfde, negende en dertiende plaats. Onder leiding van Montella eindigde La Viola drie keer vierde. Die stijgende lijn maakte na het vertrek van Montella plaats voor eentje die met een fors percentage bergafwaarts ging, met vorig seizoen als ultiem dal. Er werd slechts acht keer gewonnen, waarvan de laatste keer op 17 februari 2019 op bezoek bij SPAL. Van de laatste veertien wedstrijden in de Serie A werd er geen één gewonnen en zes van de laatste zeven duels gingen verloren. Het resulteerde in de zestiende plek op de eindrangschikking, de laagste eindnotering in veertien jaar tijd.

Maar er is nieuwe hoop in Florence. Montella keerde in april terug als vervanger van Stefano Pioli. Belangrijker nog: Chiesa bleef. De 21-jarige dribbelaar had met onder meer Bayern München, Manchester City, Real Madrid en Paris Saint-Germain de gehele wereldtop achter zich aan. Aankomend seizoen hult hij zich gewoon weer in het paars. 'Hij moet een symbolische speler worden in het team dat wij hier aan het bouwen zijn', liet de club weten in een officieel statement.

Dat Chiesa een buitengewoon groot talent is, daar is men het wereldwijd over eens. Dat de 21-jarige Italiaan het niet in zijn eentje kan, werd vorig seizoen ook duidelijk. Ervaring, dat is waar deze zomer naar gezocht werd in Florence. Die ervaring werd gevonden. Eerst met Kevin-Prince Boateng (32): 'Iedereen zegt dat Chiesa enorm getalenteerd is en als tegenstander realiseer je je niet hoe sterk hij is. Maar als je met hem hebt getraind zie je pas dat hij niet te stoppen lijkt. We kunnen het binnen en buiten het veld goed met elkaar vinden', stelde Boateng, die de verantwoordelijkheid bij de superster in de dop deels weg wil halen. 'Als het me ergens niet aan ontbreekt, is het wel karakter. Ik wil hier zoveel mogelijk verantwoordelijkheid pakken, zodat ik de druk bij anders spelers weg kan halen.'

Maar het was nog niet genoeg voor sportief directeur Daniele Pradè. Ondanks de aanwezigheid van een van de grootste talenten op de planeet, verkeerde Florence in een voetbaldepressie, zo omschreef Daniele Pradè. Een depressie die met alleen Boateng niet verdreven kon worden. 'Fiorentina had een boost nodig. Luca Toni zei dat we voor Ribéry moesten gaan. Ik zei dat het onmogelijk was, maar via via kwamen we met Franck in contact. Het bleek onmogelijk niet verliefd op hem te raken. Hij heeft karakter, winnaarsmentaliteit, professionaliteit en charisma. Dát hadden we nodig.' De liefde bleek wederzijds. Ribéry (36) verkoos Fiorentina verkoos boven Russische miljoenen.

De 81-voudig Frans international tekende voor twee seizoenen, maar als het aan hem zelf ligt, gaat hij nog door tot zijn veertigste. Ook Ribéry wil de talenten bij de hand nemen. Ambities? Die zijn bepaald niet in München achtergebleven. 'We willen bij de eerste vijf of misschien wel de eerste drie eindigen. Er zijn veel teams die om de Champions League-plekken strijden. Toni en Sebastian Frey (de voormalig Franse doelman van Fiorentina, red.) zeiden dat ik hier veel lol ga beleven. Fiorentina is een lot uit de loterij.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met Boateng in de punt en Ribéry en Chiesa aan de flanken heeft Fiorentina een voorhoede waar menig voetballiefhebber kriebels van in de buik krijgt. En dan te bedenken dat ook Dusan Vlahovic (19) en Giovanni Simeone (24) nog tot het keuzemenu van Montella behoren. Montella is er nog niet uit hoe hij zijn voorhoede wil vormgeven. 'Ik heb gedacht aan Chiesa als spits, maar dat heb ik nog niet eerder geprobeerd. Ik denk dat hij meer ruimte moet krijgen dan alleen de zijkanten. Ribéry is exceptioneel. We geloven erin dat hij zijn kwaliteiten hier nog kan laten zien. We moeten de komende dagen zien hoe hij zich houdt op de training, maar we moeten rustig met hem doen.'

Ribéry zelf hield nog een slag om de arm: 'Ik ben nog niet klaar om te starten, maar ik ben blij dat ik weer kan trainen. Ik heb twee weken nodig en dan ben ik er klaar voor. Maar als de coach zegt dat hij me nodig heeft, zal ik er staan', aldus de Fransman, die naar eigen zeggen niet naar Italië is gekomen om de strijd aan te gaan met Cristiano Ronaldo om de titel 'de grootste superster van de Serie A'. 

Zaterdag zal Stadio Artemio Franchi zich weer vullen met de tienduizenden hondstrouwe fans, die hopen dat Montella dit seizoen doet wat hij in zijn vorige periode bij de club steeds voor elkaar kreeg: Fiorentina naar een vierde plaats leiden. Het zou voor het eerst sinds 2009/10 Champions League-voetbal in Florence betekenen. Eerst maar eens Napoli-thuis, zaterdag om 20.45 uur. Misschien wel met het nieuwe supertrio, CBR: Chiesa - Boateng - Ribéry.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Speelronde 1 in de Serie A


Za 24 aug. 2019

Zo 25 aug. 2019

Ma 26 aug. 2019

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.