Supersub Luuk de Jong reddende engel voor Barcelona in duel vol penalty's

Barcelona heeft zondag op de valreep gewonnen van Levante. De ploeg van trainer Xavi Hernández leek twee punten te verspelen nadat de thuisploeg twee keer uit een penalty had gescoord, maar Luuk de Jong bewees in de extra tijd zijn waarde als supersub opnieuw.

Levante
Levante
2 - 3
Barcelona
Barcelona

Op papier moest de uitwedstrijd tegen Levante geen problemen opleveren voor Barcelona, dat de laatste weken uitstekend in vorm raakte. De club uit Valencia was immers de nummer negentien van de competitie. Levante slaagde er in de laatste drie thuisontmoetingen met Barcelona echter wel in om niet te verliezen. Ook zondag maakte de ploeg het de Catalanen erg moeilijk.

Halverwege de eerste helft kreeg José Luis Morales de grootste kans van de eerste helft. De spits van Levante slalomde langs de verdedigers van Barcelona, maar doordat doelman Marc-André ter Stegen zijn voet uitstak, ging de bal maar langzaam richting het doel. Vervolgens haalde Eric García de bal van de lijn en bleef het 0-0. Barcelona creëerde ondertussen maar weinig. De bezoekers kwamen in de eerste 45 minuten tot een Expected Goals-waarde van slechts 0,16. Dat was het laagste aantal in de eerste helft van een La Liga-wedstrijd van dit seizoen voor Barça.

Pas in de tweede helft kwam de wedstrijd los. Dat gebeurde al snel, want binnen vijf minuten ging de bal op de stip voor Levante. Dani Alves beging een overtreding op Son, waarna Morales vanaf elf meter raak schoot. Kort daarna kreeg de thuisploeg opnieuw een strafschop na een handsbal van García. Deze keer stond Roger Martí achter de bal, maar hij stuitte op Ter Stegen. Barcelona bleef zo in leven en knokte zich vrij snel terug in de wedstrijd.

Dat gebeurde wel na een dubbele wissel van Xavi. De trainer van Barcelona bracht Pedri en Gavi voor Nico González en Frenkie de Jong. Twee minuten na die wissel kopte Pierre-Emerick Aubameyang de gelijkmaker tegen de touwen na een voorzet van Ousmane Dembélé. Voor de spits betekende het zijn achtste goal in negen La Liga-wedstrijden. Nog voordat Levante bekomen was van die tegentreffer kwam Barça ook nog op voorsprong. Met dank aan de invallers, want Gavi gaf een pass op Pedri en zag zijn negentienjarige ploeggenoot in een keer raak schieten in de linkerhoek: 1-2.

Daarmee leek het toch goed te komen voor Barcelona. Leek, want Levante kwam in de slotfase langszij. Voor de derde keer in de wedstrijd kreeg de thuisploeg een penalty, nu vanwege een overtreding van invaller Clément Lenglet op Dani Gómez. Gonzalo Melero nam plaats achter de bal en schoot raak: 2-2. Daarmee leek het in 2-2 te eindigen, maar Xavi bracht met Luuk de Jong zijn joker nog in. Uitgerekend de Nederlander scoorde, door op aangeven van Jordi Alba raak te koppen en zo voor 2-3 te zorgen. Zo pakte Barça toch de drie punten.