Superduo helpt tiental AZ aan zwaarbevochten punt in Belgrado

AZ heeft donderdagavond met tien man een punt gepakt op bezoek bij Partizan Belgrado. Myron Boadu en Calvin Stengs waren ook bij de start van de groepsfase van de Europa League belangrijk voor de Alkmaarders, die al na 26 minuten een rode kaart kregen.

Partizan Belgrado
2 - 2
AZ
AZ

AZ kende wel een goede start in Belgrado, waar het stadion gevuld was met duizenden kinderen. Door een straf van de UEFA waren er eigenlijk geen fans van Partizan welkom, maar kinderen van veertien jaar of jonger mochten het stadion wel betreden. Zij zagen AZ goed voetballen. Boadu schoot al na zes minuten voorlangs. De openingstreffer volgde niet lang daarna. Fredrik Midtsjø had een goede dieptepass in huis op Oussama Idrissi. De linksbuiten legde af op Boadu, die Stengs in staat stelde om van dichtbij binnen te tikken. Een aanval uit het boekje: 0-1.

Zo was er in de beginfase weinig aan de hand voor AZ, maar de Alkmaarders brachten na de 0-1 zichzelf in de problemen. Na 26 minuten haalde Jonas Svensson met een domme overtreding de doorgebroken Takuma Asano neer. Scheidsrechter Marco Guida kende geen twijfel en stuurde Svensson met een rode kaart van het veld. Daarop bracht trainer Arne Slot verdediger Yukinari Sugawara in de ploeg voor Idrissi.

Jonas Svensson druipt af nadat hij een rode kaart heeft gekregen.

Lang leek AZ de rust te halen met de voorsprong op zak, maar daar kwam vlak voor het eindsignaal voor de eerste helft verandering in. Stijn Wuytens bracht Partizan-spits Umar Sadiq, voorheen speler van NAC Breda, ten val en de bal ging op de stip. Bibras Natcho schoot raak en zorgde voor een ruststand van 1-1.

AZ wachtte een loodzware tweede helft waarin de thuisploeg vol op jacht ging naar de 2-1, terwijl de bezoekers moesten tegenhouden en wachten op momenten om te counteren. Bijvoorbeeld na vijftig minuten, toen Dani de Wit Boadu wegstuurde met een steekpass. De spits stond echter buitenspel. Daarvoor trad Bizot reddend op bij een poging van Asano.

Door de aanvalsdrang van Partizan was het wachten op een doelpunt van de thuisploeg. AZ had moeite om de Serviërs af te stoppen en aan de andere kant zelf de bal in de ploeg te houden. Na iets meer dan een uur kwam Partizan op voorsprong. Sadiq raakte na een goede actie de paal en Natcho stond aan de rand van het strafschopgebied klaar om de bal alsnog binnen te werken.

Ron Vlaar baalt van de 2-1 van Partizan.

Zo ging de thuisploeg aan de leiding en kon AZ niet meer puur tegenhouden om een resultaat te boeken. Gezien de moeite die de Alkmaarders voor de 2-1 van Partizan hadden met doelpogingen creëren, leek het er niet op dat er snel een gelijkmaker zou volgen. Niets bleek minder waar, want vijf minuten na de 2-1 maakte Boadu gelijk. Stengs gaf de bal op fraaie wijze mee aan de spits, die richting doel sprintte en knap afrondde: 2-2.

Partizan kon weer opnieuw beginnen. De Serviërs creëerden echter lang niet zo veel kansen als voor de 2-1 en AZ kreeg aan de andere kant ook meer ruimte. Achterin greep Teun Koopmeiners goed in op Partizan-uitblinker Natcho, die de bal had gekregen van Asano. De Japanner schoot even later naast het doel van Bizot. AZ poogde er via de snelle Boadu en Stengs in de tegenaanval uit te komen. Om het punt te koesteren haalde Slot Stengs nog naar de kant voor Jordy Clasie. Partizan kreeg via onder anderen Seydouba Soumah en Lazar Markovic nog kansen op 3-2, maar die viel niet meer.