Subtopper in 2023: FC Volendam dendert door richting lijfsbehoud

FC Volendam heeft vrijdagavond gouden zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De ploeg van Wim Jonk was in eigen huis te sterk voor Fortuna Sittard en gaf zo een vervolg aan de sterke resultaten in 2023.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 1
Fortuna Sittard

Vrijdag was in het Kras Stadion de eerste grote kans wel voor Fortuna: Tijjani Noslin schoot vijf minuten voor rust over. Enkele momenten later was het raak aan de andere kant. Carel Eiting vond een zee van ruimte in de Limburgse defensie en kreeg de bal op tijd mee van Walid Ould-Chikh: met een droge schuiver in de verre hoek passeerde Eiting Fortuna-doelman Ivor Pandur.

Zeven minuten na rust verdubbelde Volendam de score. John Derry Murkin gaf strak voor vanaf links, Robert Mühren kreeg zijn voet er niet tegen, maar Oskar Buur lukte dat wel. Hij schoot hard en zuiver raak met zijn wreef en maakte zo zijn eerste Eredivisie-doelpunt: 2-0.

Al snel volgde een antwoord van de gasten. Noslin maakte de bal knap vrij in het zestienmetergebied van de thuisploeg en knalde de aansluitingstreffer binnen: 2-1. Verder kwam Fortuna niet. Volendam zet zo weer een grote stap richting lijfsbehoud.

De formatie van Jonk heeft in 2023 nu al twintig punten verzameld in twaalf duels. Alleen Ajax, Feyenoord, AZ en PSV presteren beter dit kalenderjaar. Daardoor is Volendam gestegen van de laatste naar de dertiende plaats, met een voorsprong van zes punten op de degradatiezone.