Suarez schiet Uruguayanen naar kwartfinale WK

In een matig gevuld Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth heeft Uruguay zich als eerste geplaatst voor de kwartfinale na een 2-1 zege op Zuid-Korea. Grote man was Ajacied Luis Suarez.

De Zuid-Koreaanse bondscoach Jung-Moo Huh stuurde dezelfde elf spelers het veld die in de laatste groepswedstrijd gelijk speelden tegen Nigeria (2-2). Bij Uruguay was Diego Godin hersteld van zijn buikloop, hij kreeg van coach Oscar Tabarez de voorkeur boven Mauricio Victorino.

Het eerste opzienbarende moment kwam na vijf minuten. De vrije trappenspecialist aan Zuid-Koreaanse zijde, Chu-Young Park schoot een vrije trap tegen de paal buiten het bereik van Uruguay-goalie Fernando Muslera. Drie minuten later opende Uruguay de score.

Diego Forlán kreeg de tijd en de ruimte om vanaf de linkerkant een voorzet los te laten en waar de Zuid-Koreaanse defensie rekende op een interceptie van goalie Sung-Ryong Jung, hobbelde de bal voorbij de weifelende keeper. De immer attente Suarez geloofde in de voorzet en schoot vanuit een lastige hoek de 1-0 binnen.

De Zuid-Amerikanen hingen daarna verder achteruit en rekenden op de counter via regisseur Forlán, de onberekenbare Suarez of de hardwerkende Edinson Cavani. Veel te vrezen had de ploeg ook niet. Zuid-Korea probeerde het vooral van afstand en was enkel gevaarlijk bij een schot van Chu-Young Park die net naast mikte.

Aan de andere kant mocht Zuid-Korea niet klagen dat arbiter Wolfgang Stark een handsbal van Sung-Yueng Ki in het eigen strafschopgebied over het hoofd zag. Bovendien werd Suarez, terwijl hij alleen richting het doel van Sung-Ryong Jung snelde, dubieus teruggevlagd voor buitenspel.

Na de rust ontwikkelde Zuid-Korea een steeds grotere druk. Combinaties liepen beter en het spel van de Aziaten leek minder op toeval gebaseerd. Zo kopte Ji-Sung Park goed in, maar voorkwam Muslera een treffer. Met het offensief drong Zuid-Korea de Zuid-Amerikanen nog verder terug.

Omdat Uruguay gedurende de tweede helft nauwelijks te vinden was op de helft van Zuid-Korea, was een doelpunt van de Aziaten onvermijdelijk. De goal viel dan ook, in de 68ste minuut. Een vrije trap van Sung-Yueng Ki werd door de ingevallen Victorino zeer matig weggekopt en Chung-Yong Lee verschalkte Lugano en Muslera eenvoudig in de lucht.

Diezelfde Chung-Yong Lee was kort daarna dicht bij de 2-1, maar vrij voor Muslera was zijn schot te zwak zodat de goalie van Uruguay eenvoudig kon keren. Het deed wel de alarmbellen rinkelen bij Uruguay. Suarez ontsnapte twee keer aan buitenspel, maar mikte eerst te hoog en bij zijn tweede inzet had de Ajacied geen oog voor de vrije Lugano. Hij kopte zelf slap naast.

Tien minuten later waren het missen van die kansen hem door compleet Uruguay vergeven. Suarez pikte een hoekschop van Forlán op, liet twee Zuid-Koreaanse verdedigers staan en rondde af met een briljant gekruld schot dat via de verre paal het doel invloog. De nooit opgevende Koreanen kregen in de slotfase nog kansen, maar de inzet van Dung-Gook Lee had te weinig kracht zodat Muslera de bal kon vertragen en Lugano kon opruimen.

De zege in het inmiddels kletsnatte Port Elizabeth kwam daarna niet meer in gevaar voor Uruguay dat op vrijdag (20.30 uur) de kwartfinale speelt tegen de winnaar van de wedstrijd Verenigde Staten-Ghana.