Suárez knalt Barcelona naar WK-finale tegen River Plate

Bij afwezigheid van Lionel Messi en Neymar heeft Luis Suárez zijn club Barcelona hoogstpersoonlijk met drie treffers naar de finale van het WK voor clubs geknald (3-0 tegen Guangzhou Evergrande). In de eindstrijd wacht nu River Plate.

Messi kampt met buikklachten en Neymar komt nog terug van een blessure, maar de Uruguayaan had tegen Guangzhou geen enkel probleem om de verantwoordelijkheid voor doelpunten in zijn eentje te dragen. De winnaar van de Aziatische Champions League gaf aanvankelijk geen krimp, mede door sterk keeperswerk van Shuai Li. Maar na een schoonheidsfoutje van de Chinese keeper was het hek van de dam.

Uit een rebound die de doelman weggaf op een knal van Ivan Rakitic duwde Suárez zijn eerste tegen de netten, waarna het weerwoord van Guangzhou zich beperkte tot een offensief in de laatste minuten voor rust. Een kopbal van Elkeson werd knap gepakt door Claudio Bravo, waarna de Uruguayaan de aandacht voor zich opeiste.

Geschenk
Aanvoerder Andrés Iniesta had vlak na de hervatting een meesterlijk passje in huis op Suárez, die de bal met zijn borst controleerde en in de verre hoek knalde. Nadat Munir El Haddadi in de grond had getrapt, kreeg Barcelona van de scheidsrechter nog een penalty cadeau. Suárez aanvaardde dat geschenk dankbaar met een onberispelijke trap in de hoek.

Het Braziliaans getinte Guangzhou, met trainer Luiz Felipe Scolari en de aanvallende impulsen van Elkeson, Paulinho en Ricardo Goulart, kon de eerste nederlaag in 29 officiële duels niet meer afwenden. Scolari hield zijn vedette Robinho, in Chinese dienst vooralsnog geen schim van de begeerde aanvaller van weleer, zelfs negentig minuten op de bank. Zoals Luis Enrique op zijn beurt ook geen risico nam met Neymar.

Met River Plate, dat zich in de andere halve finale ontdeed van Sanfrecce Hiroshima (1-0), wacht Barcelona zondag vermoedelijk een wedstrijd van heel andere orde, waarbij Neymar vrijwel zeker weer minuten kan maken voor de Catalanen. Zorgen zijn er enkel om Messi, die dagen de tijd heeft om weer op krachten te komen voor de grootmacht uit zijn vaderland.