Suárez 2.0: kamikazehandsbal in FA Cup leidt tot gemiste strafschop

In de FA Cup-wedstrijd tussen Cardiff City en Leeds United deed zich zondagmiddag een opmerkelijk moment voor. Linksback Joel Bagan van Cardiff trad op als keeper om een doelpunt te voorkomen en kreeg een rode kaart. De daaropvolgende penalty werd gemist door Leeds.

© Ziggo Sport
Cardiff City
2 - 2
Leeds United

Cardiff stond met 2-1 voor en Bagan deed er alles aan om die voorsprong te behouden. Toen doelman Jak Alnwick al geklopt was, hield Bagan een schot van Junior Firpo tien minuten voor tijd met een uitgestoken hand weg voor de doellijn. Zijn actie kwam hem op een directe rode kaart te staan. Rodrigo, die in de tweede helft Crysencio Summerville verving, ontfermde zich over de strafschop, die werd gekeerd door keeper Alnwick.

Bagan was al richting de kleedkamer gelopen, maar zal op het bewuste moment ongetwijfeld blij geweest zijn met zijn keuze om een handsbal te maken. Het incident deed sterk denken aan de beruchte handsbal van Luis Suárez in de WK-kwartfinale tussen Uruguay en Ghana van 2010. Toen leidde de handsbal uiteindelijk tot een zege, maar dat was voor Cardiff niet zo. Leeds kwam in de blessuretijd op 2-2 door een doelpunt van Sonny Perkins.

Uiteindelijk is het dus de vraag of Bagan er goed aan deed de handsbal te maken. Een returnwedstrijd moet uitkomst bieden. Pascal Struijk speelde negentig minuten mee bij Leeds; Summerville stond 59 minuten op het veld. Bij Leeds maakte ex-Ajacied Maximilian Wöber bovendien zijn debuut als invaller.