Stuntploeg Hercules strijdend ten onder in spektakelstuk tegen Cambuur

Het bekersprookje van USV Hercules is donderdagavond ten einde gekomen. De Derde Divisie-club leek na Ajax ook SC Cambuur uit het KNVB-bekertoernooi te kegelen, maar ging na een spectaculaire wedstrijd vol plotwendingen uiteindelijk ten onder in de verlenging. Cambuur treft nu Vitesse in de kwartfinale.

USV Hercules
nv
3 - 4
SC Cambuur
SC Cambuur

Hercules en Cambuur zouden eigenlijk vorige week donderdag al in actie komen, maar toen was het veld van Sportcomplex Zoudenbalch onbespeelbaar. Een week later kon er ondanks de regen wel worden gevoetbald op het trainingscomplex van FC Utrecht, dat Stadion Galgenwaard dit keer niet beschikbaar wilde stellen.

Het decor mocht dan iets minder fraai zijn, het bekersprookje van Hercules werd alleen maar fraaier. Al na een minuut ging de bal op de stip wegens een overtreding van Daniël van Kaam. Oussama Lahri ontfermde zich over het buitenkansje en zette de amateurploeg vol studenten op voorsprong tegen de profclub uit Leeuwarden.

Cambuur had in de vorige rondes geen moeite om Keuken Kampioen Divisie-clubs MVV Maastricht (4-1) en FC Dordrecht (3-0) uit te schakelen, maar tegen Hercules haperde de ploeg van trainer Henk de Jong. Van Kaam joeg de bal over toen hij de 1-1 op zijn schoen had en een inzet van Roberts Uldrikis werd van de lijn gehaald.

De gelijkmaker bleef ondanks een overwicht uit. Vier minuten voor rust had De Jong genoeg gezien. De trainer haalde Fedde de Jong en Jeremy van Mullem naar de kant voor Floris Smand en Yoram van der Veen, maar het sorteerde weinig effect. Na een uur verdubbelde Hercules de voorsprong door een geweldige omhaal van Lahri.

Bij het vieren van dat doelpunt kwamen wat bekers bier op het veld, waardoor het duel tien minuten stillag. Na de hervatting ging Cambuur op jacht naar de aansluitingstreffer. Hercules hield stand, totdat scheidsrechter Richard Martens na inmenging van de VAR een penalty toekende wegens vasthouden. Milan Smit bracht de spanning terug.

Tegen Ajax gaf Hercules ook een 2-0 voorsprong weg, om vervolgens in de slotfase nog toe te slaan. Ook Cambuur trok de stand in de slotfase met twee goals in korte tijd gelijk. Drie minuten na de treffer van Smit was het invaller Matthias Nartey die bij zijn debuut met een diagonaal schot voor de gelijkmaker tekende. Het bleek het startsein voor een zinderend slot.

Beide teams legden zich namelijk niet zomaar neer bij een verlenging. Eerst raakte Cambuur via Uldrikis in de extra tijd de paal, voordat Hercules vlak voor het laatste fluitsignaal nog paal én lat raakte. In de verlenging kopte Smit al snel wel raak voor Cambuur, maar nog was Hercules niet verslagen. Verdediger Mitchell Zwart tekende vrijwel direct voor de gelijkmaker.

Ook in de tweede helft van de verlenging bleef de wedstrijd op en neer gaan. Zo voorkwam met Yannick van Osch met een katachtige save de vierde goal van Hercules bij een kopbal van invaller Storm Streng. Een penaltyserie leek niet meer te vermijden, totdat Cambuur in de allerlaatste minuut nog scoorde. Michael Breij schoot het bekersprookje van Hercules uit.