Stuntend Marokko schrijft geschiedenis en beëindigt WK-droom Ronaldo

Reacties

Marokko heeft zaterdag geschiedenis geschreven door als eerste Afrikaanse land ooit de halve finales op een WK te bereiken. De Leeuwen van de Atlas, met Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat in de basis, waren met 1-0 te sterk voor Portugal. Voor invaller Cristiano Ronaldo eindigde in Qatar zijn droom op een WK-titel.

Stuntend Marokko schrijft geschiedenis en beëindigt WK-droom Ronaldo
© Pro Shots
Marokko
Marokko
1 - 0
Portugal
Portugal

Marokko is het eerste Afrikaanse land ooit dat tot de laatste vier op een WK is doorgedrongen. In aanloop naar het duel met Portugal moesten de Marokkanen nog flinke tegenvallers slikken: Noussair Mazraoui en Nayef Aguerd bleken niet fit genoeg om in actie te komen. Aan de kant van Portugal had bondscoach Fernando Santos opnieuwe geen basisplek voor Cristiano Ronaldo, die zich verbeet op de bank.

Hoogspringer
Gonçalo Ramos kreeg net als tegen Zwitserland de voorkeur boven de topscorer aller tijden van Portugal, maar voor rust kon de aanvaller van Benfica nauwelijks gevaar stichten. João Félix was in de eerste helft twee keer dreigend met een kopbal en een van richting veranderd schot, maar doelman Yassine Bounou hoefde zich in beide gevallen niet bovenmatig in te spannen.

Marokko bleef overeind tegen Portugal, maar grote kansen bleven lange tijd uit voor het doel van keeper Diogo Costa. Vlak voor rust ging het echter mis voor de Portugezen. Bij een hoge voorzet van linksback Yahya Attiat-Allah zag Costa er niet heel overtuigend uit, terwijl En Nesyri bijzonder hoog sprong om de 1-0 binnen te koppen. Portugal reageerde direct na de achterstand met een schot tegen de lat van Bruno Fernandes en de Portugezen claimden tevergeefs een penalty bij de Argentijnse arbiter Facundo Tello.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Entree Ronaldo
Direct na rust werd Marokko opnieuw dreigend voor het doel van Costa. Bij een indraaiende vrije trap van Ziyech werd de bal geschampt door een aantal spelers, waardoor de enigszins verraste doelman een reflex nodig had om de 2-0 te voorkomen. Niet lang na de poging van Ziyech besloot bondscoach Santos van Portugal Ronaldo en João Cancelo binnen de lijnen te brengen in de jacht op de gelijkmaker in het Al Thumama Stadium in Doha.

Ronaldo kon niet direct voor dreiging zorgen voor het doel van Bounou, Ramos (kopbal) en Fernandes (schot) doken wel dreigend op voor de Marokkaanse goalie. De Leeuwen van de Atlas werden door de Portugezen op eigen helft vastgezet en moesten na een klein uur verder zonder captain Romain Saïss, die geblesseerd uitviel. De Marokkanen trokken zich terug en hoopten via counters Portugal nog meer pijn te kunnen doen.

Marokkaanse muur
Nadat de moegestreden Ziyech in de slotfase naar de kant werd gehaald, haalde Marokko nog opgelucht adem bij een harde uithaal van Félix, op aangeven van Ronaldo. Doelman Bounou redde katachtig op het vlammende schot. Portugal ging met de moed der wanhoop op zoek naar de gelijkmaker en kreeg acht minuten aan blessuretijd om een verlenging uit het vuur te slepen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ronaldo was in de extra tijd, in zijn 196ste interland (gedeeld internationaal record met Bader Al-Mutawa uit Koeweit), toch nog gevaarlijk met een venijnig schot, maar Bounou lag weer in de weg voor Portugal. Marokko moest de wedstrijd voltooien met tien man na twee keer geel in korte tijd voor aanvaller Walid Cheddira.

Invaller Zakaria Aboukhlal kreeg in de counter nog een grote kans om de 2-0 te maken, maar de misser brak Marokko niet meer op. Portugal vond geen weg door de Marokkaanse muur: routinier Pepe kopte in de slotseconden in kansrijke positie naast. Marokko kan zich nu opmaken voor de halve finale tegen de winnaar van de kwartfinale tussen Frankrijk en Engeland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO. Nu 50% korting op VI PRO. De eerste 3 maanden voor slechts €4,99

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.