Stroef AZ via Slovan Liberec ronde verder

AZ is één duel voor het einde van de groepsfase al zeker van een plek bij de laatste 32 in het toernooi om de UEFA Cup. In Alkmaar hield de ploeg van Louis van Gaal de ongeslagen thuisstatus met veel moeite vast (2-2).

Pas in de laatste twintig minuten, toen de Tsjechen al bijna drie kwartier leidden, kwam AZ los. Grétar Steinsson kopte geheel vrij raak uit een vrije trap van Stijn Schaars en zorgde voor de eerste gelijkmaker.

Aanvallend creëerde AZ tot dan toe vrijwel niets. Geen drie passes vooruit kwamen aan bij de beoogde ontvanger. Geen spits - Van Gaal stelde er met Shota Arveladze, Moussa Dembele en Danny Koevermans drie op - kwam los.

Koevermans sneuvelde als eerste. Julian Jenner loste hem in de 59ste minuut af. De handige buitenspeler zorgde direct voor nieuw elan. AZ liet de bal sneller rondgaan en stichtte gevaar vanaf de zijkanten, waardoor het in het centrum ruimte kreeg. Het enige dat er aan ontbrak was de genadeklap.

Het falen in de afronding kwam AZ bijna duur te staan. Want na de onnodige 0-1 van Tomas Zápotocny (ook hij kopte vrij in), nam het gevaarlijk counterende Slovan weer een voorsprong. Het schot van bijna dertig meter van Petr Papousek was niet geweldig, maar passeerde wel de ingevallen Job Bulters.

Jenner voorkwam een grote deceptie. AZ's beste speler werd vrijgespeeld door Maarten Martens en rondde af met een subliem stiftballetje in de 89ste minuut. AZ is nog koploper en heeft aan een gelijkspel uit tegen Sevilla, dat Grasshoppers met 4-0 klopte, genoeg voor de groepswinst.