Strijd van de passers: De Jong tegenover Kroos in Clásico

Reacties

Real Madrid en Barcelona nemen het zaterdagavond tegen elkaar op in een zeer belangrijke Clásico. De crème de la crème van het Spaanse voetbal treft elkaar in Estadio Alfredo Di Stéfano, onder wie twee van de beste passers van La Liga: Toni Kroos en Frenkie de Jong.

Strijd van de passers: De Jong tegenover Kroos in Clásico
Real Madrid
Real Madrid
2 - 1
Barcelona
Barcelona

Kroos is met 31 jaar alles behalve versleten bij Real Madrid. De Duitse middenvelder is onmisbaar in het elftal van trainer Zinedine Zidane. Hij gaf tien assists in 37 officiële duels en scoorde twee keer in de competitie. Eerder deze week oogstte Kroos nog lof voor zijn optreden tegen Liverpool (3-1) in de Champions League, toen hij met oudgedienden Luka Modric en Casemiro uitblonk op het middenveld.

Vergelijkingen met De Jong zijn moeilijk te maken. Ja, Kroos en hij zijn allebei middenvelders die graag de lijnen uitzetten. Maar waar de Duitser al zeshonderd wedstrijden speelde, staat De Jong pas aan het begin van een glansrijke carrière. Onder trainer Ronald Koeman drukt de Nederlander steeds meer zijn stempel op het spel van Barcelona. De Jong is ook met afstand de speler die de meeste minuten maakte voor Barça dit seizoen, namelijk 3698. De afgelopen wedstrijden stond De Jong geposteerd als verdediger in een 3-4-2-1-formatie.

Waar Kroos en De Jong allebei in uitblinken, is passen. Beide middenvelders behoren tot de beste passers van La Liga. Wat het aantal (succesvolle) passes betreft is De Jong tot nu toe ongeëvenaard in de Spaanse competitie. Alleen hij, Dani Parejo en Sergio Busquets zagen vaker een pass aankomen bij een medespeler dan Kroos.

Speler Club Aantal passes Waarvan succesvol
1. Frenkie de Jong Barcelona 2227 2045
2. Dani Parejo Villarreal 2059 1868
3. Sergio Busquets Barcelona 1949 1784
4. Jordi Alba Barcelona 1906 1666
5. Toni Kroos Real Madrid 1882 1760

Een succesvolle pass kan er natuurlijk ook een op de eigen speelhelft zijn zonder dat er een tegenstander in de buurt is. Bij Kroos en De Jong zien we echter dat het ze ook 'hoger' op het veld lukt om medespelers te bereiken. Lionel Messi gaf tot nu toe de meeste passes op de helft van de tegenstander, maar vlak daarna volgt De Jong al met 1262 succesvolle pogingen.

Succesvolle passes op helft tegenstander:

Speler Club Aantal
1. Lionel Messi Barcelona 1277
2. Frenkie de Jong Barcelona 1262
3. Sergio Busquets Barcelona 1145
4. Dani Parejo Villarreal 1135
5. Toni Kroos Real Madrid 1101

Villarreal-middenvelder Parejo haalt overigens in veel passlijstjes de topvijf, zoals ook hieronder bij het aantal succesvolle passes die eindigen in de laatste derde van het veld. Kroos en De Jong doen het beter, maar zij moeten hun meerdere erkennen in Messi en Jordi Alba. De Argentijnse sterspeler van Barcelona slaagde er liefst 817 keer in om in de laatste derde van de tegenstander een medespeler te bereiken. De Jong lukte dat 586 keer, Kroos 571 keer.

Succesvolle passes die eindigen in laatste 1/3 tegenstander:

Speler Club Aantal
1. Lionel Messi Barcelona 817
2. Jordi Alba Barcelona 627
3. Frenkie de Jong Barcelona 586
4. Toni Kroos Real Madrid 571
5. Dani Parejo Villarreal 563

Tot slot kijken we naar de passes van Kroos en De Jong in de eerdere ontmoeting van dit seizoen in Barcelona, toen Real met 1-3 won. De Nederlander concentreerde zich in deze wedstrijd vooral op de linkerflank. Kroos deed dat aan de kant van Real ook en gaf iets minder korte passes dan zijn tegenstander van Barça.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.