Stoelendans op de flanken van een koploper

Met de mooiste en belangrijkste maanden van het seizoen voor de deur, ontstaat er voor PSV een luxeprobleem van jewelste. Vooral voorin is de keuze voor trainer Phillip Cocu enorm. Waar zijn collega’s omzettingen doen uit twijfel, doet de Eindhovense coach dat uit weelde.

Stoelendans op de flanken van een koploper

‘Nou, Phillip, de opstelling voor zondag graag?’ De openingsvraag van Omroep Brabant-verslaggever Paul Post aan Phillip Cocu was vrijdagmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie van de trainer even dapper als kansloos. De PSV-coach reageerde namelijk zoals altijd: door geen enkele naam prijs te geven. Met een knipoog: ‘Die kunnen jullie toch zó invullen?’ Na de elf door Post geopperde namen te hebben aangehoord, grijnsde de trainer. ‘Van die elf spelers gaan er zeker een paar in de basis starten. We zullen het zondag zien.’

Het direct vragen om de elf namen was uiteraard ludiek bedoeld, maar had wel degelijk een serieuze ondertoon. Vraagtekens waren er vrijdag immers nog genoeg. Wie zouden er op de backposities gaan spelen? En wie centraal achterin? Hoe zou het middenveld er dit keer uit gaan zien? Zouden de twijfelgevallen fit genoeg zijn? Afgaande op het partijtje negen-tegen-negen op de training van vrijdag, konden veel van die vragen al beantwoord worden. Cocu trainde met een achterhoede bestaande uit Santiago Arias, Nicolas Isimat-Mirin, Héctor Moreno en Jetro Willems, terwijl Jorrit Hendrix, Marco van Ginkel, en Davy Pröpper weer het middenveld bevolkten. Voorin speelde uiteraard Luuk de Jong. Dit alles bleek zondag ook in Nijmegen het geval. Maar juist op de meest prangende vraag van de week kon vrijdag nog geen zinnig antwoord gegeven worden: voor welke twee vleugelaanvallers zou Cocu kiezen?

De zes mogelijke opties voor die plekken deden namelijk niet mee aan de partijvorm, zij hielden zich op dat moment aan de andere kant van het veld bezig met een afwerkvorm. Spitsentrainers Luc Nilis en Boudewijn Zenden gingen aan de slag met Jürgen Locadia, Luciano Narsingh, Florian Jozefzoon, Maxime Lestienne en Gastón Pereiro. Jongeling Steven Bergwijn de zesde optie ontbrak, zijn plaats werd tijdelijk ingenomen door middenvelder Adam Maher.

Bekijk hier al onze video's