Stevige kritiek op FA Cup-besluit: 'Zoveelste nagel aan de doodskist'

Reacties

In Engeland is er verontwaardigd gereageerd op het besluit om de replays in de FA Cup te schrappen vanaf komend seizoen. Vanuit verschillende hoeken komt het geluid dat vooral het grote geld van de grote clubs regeert. De English Football League (EFL) kwam zelfs met een statement.

Stevige kritiek op FA Cup-besluit: 'Zoveelste nagel aan de doodskist'
© Pro Shots

EFL-topman Trevor Birch licht toe waarom het besluit slecht valt bij de competitieorganisator van het Championship. 'De voetbalkalender is een gedeeld bezit van het hele Engelse voetbal', schrijft hij onder meer in het uitgebreide statement.

'Door de uitbreiding van de UEFA-competities gaat er nu een binnenlandse traditie verloren. Bovendien verliezen de EFL-clubs zo een belangrijke inkomstenbron en wordt de kloof tussen de grootste clubs en de rest van de Engelse piramide groter dan ooit.' Kleine clubs halen veel geld uit replays en daarom pleit Birch voor een passende financiële compensatie. 

Niall Couper, CEO van de organisatie Fair Game, sluit zich aan bij het EFL-statement. 'Het besluit berooft clubs uit de lagere divisies van inkomsten. Dit is een kortzichtige zet die niets bijdraagt aan de versterking van het voetbal. Het is de zoveelste nagel aan de doodskist van de toch al afbrokkelende voetbalpiramide', stelt hij.

'Er strijden 729 teams mee om de FA Cup. Waarom wordt het format bepaald door de Premier League-clubs, die maar drie procent van hen vertegenwoordigen?', vraagt Nicola Palios, vice-voorzitter van Tranmere Rovers, zich hardop af op X. 'En waarom krijgen de EFL-clubs geen inspraak?'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Het voetbal wordt zoals altijd gedomineerd en gedicteerd door de grote jongens', verzucht Sheffield United-trainer Chris Wilder tijdens de persconferentie, waarop hij het besluit 'frustrerend en teleurstellend' noemt. 'Kleinere clubs kunnen met één wedstrijd soms wel inkomsten voor vijf jaar binnenhalen.'

Niet alleen de EFL en de clubs balen van het besluit, ook diverse Britse journalisten geven aan het jammer te vinden dat deze traditie verdwijnt. 'RIP Replays', schrijft Henry Winter. 'Een volgend deel van het Britse erfgoed wordt opgeofferd voor de elite.' 'Wie profiteert van het schrappen van de FA Cup replays? De grote clubs', stelt Neil Clark. 

FA-topman Mark Bullingham benadrukt vooral de positieve kanten van het besluit en vindt de FA Cup nog altijd het grootste bezit van het Engelse voetbal. 'Deze nieuwe regels maken de FA Cup alleen maar sterker', vindt Bullingham. Omdat de finale op een zaterdag wordt gespeeld, op een dag zonder Premier League-wedstrijden, komt er juist meer aandacht voor 'het paradepaardje', stelt hij.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer FA Cup
Meer over FA Cup
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.