Sterspeelster Marta bereikt direct mijlpaal op WK

In de eerste groepswedstrijd op het WK in Canada heeft de Braziliaanse sterspeelster Marta zich direct laten gelden. In Groep E kroonde de aanvalster zich in de eerste wedstrijd tot topscorer aller tijden op het WK. In Groep F kwam Frankrijk het best uit de startblokken.

Groep E:
Om 01.00 uur vannacht trad het Brazilië van Marta (foto) aan tegen Zuid-Korea in Montreal. Na 33 minuten opende de ervaren middenvelder Formiga de score voor de Zuid-Amerikanen. Zij werd daarmee de oudste doelpuntenmaker ooit op een WK. Marta nam kort na rust de spanning weg door uit een penalty voor 2-0, en naar later bleek de eindstand, te zorgen.

Voor de Braziliaanse was het haar vijftiende WK-goal uit haar loopbaan, waarmee ze nu alleen topscorer aller tijden is. Marta verdeelde die goals over vier WK's: 2003, 2007 en 2011. De Duitse Birgit Prinz deelde tot vandaag de eer met de Braziliaanse. Zij stond eveneens op veertien treffers na het net te hebben gevonden in 1995,1999, 2003, 2007 en 2011. De momenteel 37-jarige Duitse komt niet meer in actie in Canada aangezien ze in 2011 gestopt is.

Door de zege is Brazilië ook direct lijstaanvoerder. Spanje en Costa Rica speelden eerder immers met 1-1 gelijk in Montreal. Vicky Losada opende namens Spanje nog wel de score in de dertiende minuut, maar moest toezien hoe Costa Rica al na een minuut terugkwam tot 1-1 via Raquel Rodriguez Cedeno. Dat zou uiteindelijk ook de eindstand blijken. Zaterdag staat Brazilië tegenover tegenover Spanje en nemen Zuid-Korea en Costa Rica het tegen elkaar op.

Groep F:
In Groep F gaat Frankrijk dankzij een nipte zege op Engeland aan de leiding. Eugenie Le Sommer tekende na een klein half uur voor de enige goal: 1-0. Colombia tegen Mexico werd 1-1 omdat Daniele Montoya in de slotfase het openingsdoelpunt van de Mexicaanse Veronica Perez ongedaan maakte. Zaterdag staan in Moncton Frankrijk en Colombia als tegenstanders op het veld en gaan Engeland en Mexico drie uur later, vanaf 22.00 uur Nederlandse tijd, de strijd met elkaar aan.