Sterke openingsfase genoeg voor Feyenoord in Heerenveen

Een fel Feyenoord heeft een knappe overwinning behaald bij SC Heerenveen (1-2). Twee vroege treffers bleken voldoende voor de Rotterdammers.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman koos ervoor de negentienjarige Sven van Beek te laten opdraven als vervanger van de zieke Stefan de Vrij in het centrum van de defensie. Collega Marco van Basten ruimde een basisplaats in voor Magnus Eikrem, wat ten koste ging van spelmaker Hakim Ziyech.

Feyenoord kwam in Friesland uitstekend uit de startblokken en kwam snel op voorsprong. In de negende minuut stuitte Graziano Pellè, die zijn vijftigste officiële wedstrijd voor Feyenoord speelde, aanvankelijk vanuit kansrijke positie nog op Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt. Bij de rebound toonde Jean-Paul Boëtius zijn klasse, door met links de bal met veel gevoel in het doel te stiften.

Acht minuten later verdubbelde Lex Immers (foto rechts) de marge voor het felle Feyenoord. Hij werd bediend door Daryl Janmaat en liet Nordfeldt met een hard schot kansloos. Pas na een half uur, toen Van Basten op het middenveld met de punt naar achteren ging spelen in plaats van naar voren, kwam Heerenveen in de wedstrijd. Vlak voor rust leverde dit zelfs de aansluitingstreffer op. Een voorzet van Rajiv van La Parra werd ingekopt door verdediger Kenny Otigba, maar de goal belandde uiteindelijk in de boeken als een eigen doelpunt van Feyenoorder Van Beek.

Na rust kreeg Alfred Finnbogason, in zijn vijftigste officiële wedstrijd voor Heerenveen, een uitgelezen mogelijkheid om zijn elftal op gelijke hoogte te brengen. Feyenoord-keeper Erwin Mulder weerhield hem hiervan met een uitstekende redding. Ook de bezoekers kregen enkele goede kansen, maar Immers, Boëtius en Pellè hadden het vizier niet op scherp staan.

In de slotfase voerde Heerenveen de druk op, waarmee er ook meer ruimte voor Feyenoord kwam. Beide elftallen kwamen echter niet meer tot scoren, waarmee Feyenoord de eerste ploeg werd die Heerenveen dit seizoen in het Abe Lenstra Stadion niet vaker dan één keer liet scoren.

Bovendien wonnen de Rotterdammers hun derde uitwedstrijd in de Eredivisie. Daarmee blijft het elftal van trainer Ronald Koeman in het spoor van Vitesse, Ajax en FC Twente. Feyenoord blijft op de vierde plaats staan, op zes punten van koploper Vitesse. Heerenveen bezet nog steeds de achtste positie, met 23 punten uit zestien competitiewedstrijden.