Sterk Schotland revancheert zich tegen Oekraïne voor WK-uitschakeling

Schotland heeft revanche gehaald op Oekraïne voor de uitschakeling in de play-offs om WK-deelname. Op Hampden Park versloeg het team van Steve Clarke de bezoekers woensdagavond overtuigend met 3-0 door een goal van John McGinn en twee van Lyndon Dykes. Schotland is daarmee de nieuwe koploper in zijn Nations League-groep.

Schotland
Schotland
3 - 0
Oekraïne
Oekraïne

De Oekraïners, die voor kippenvel zorgden met een gepassioneerde opvoering van hun volkslied, hadden in de openingsfase het betere van het spel in Glasgow. De eerste serieuze kans viel desondanks voor de thuisploeg. Che Adams kwam vrij in schietpositie, maar produceerde een slap schotje. Die kans kantelde wel het initiatief in de wedstrijd: het team van Clarke werd sterker. Behalve een poging van Stuart Armstrong leverde dat in de eerste helft weinig gevaar op.

Het was opnieuw de middenvelder van Southampton die in de tweede helft als eerste dicht bij de openingstreffer kwam. In vrije positie was hij echter erg onstuimig in zijn afronding. Er volgde meteen daarop een heus offensief met vijf kansen in een kwartier. Aaron Hickey schoot hard, maar net naast. Adams kopte eerst op de lat en daarna op de Oekraïense sluitpost Anatoli Trubin. De reeks aanvallen bleef van succes verstoken, want Armstrong kon ook zijn derde goede mogelijkheid niet verzilveren, hij kopte naast.

De aanvoerder nam dan maar zijn verantwoordelijkheid door twintig minuten voor tijd de score te openen. Aanvoerder John McGinn werd aangespeeld, zette zijn opponent reglementair opzij en rondde af in de verre hoek, onhoudbaar voor Trubin. Schotland bleef de bovenliggende partij en gooide de wedstrijd tien minuten voor tijd in het slot. Invaller Ryan Fraser trapte een corner, invaller Dykes kopte die knap binnen. Een bijrol was er voor McGinn, die het vernuft had om snel te bukken zodat hij de kopstoot niet onverhoopt blokkeerde.

De tandem Fraser-Dykes zorgde vlak voor tijd nog voor de kers op de taart. Opnieuw een hoekschop van de kleine buitenspeler, opnieuw een rake kopstoot van Dykes. Daarmee was de buit binnen voor de Schotten, die vooral in de tweede helft erg sterk waren.