Sterk Chelsea buigt achterstand om en staat in de kwartfinale

Reacties

Chelsea is doorgedrongen tot de laatste acht van Europa. Op Stamford Bridge poetste de ploeg van Graham Potter dinsdagavond de 1-0 nederlaag weg die het in de heenwedstrijd bij Borussia Dortmund opliep. Een 2-0 zege door goals van Raheem Sterling en Kai Havertz betekent dat de Londenaren zich melden in de kwartfinale.

Sterk Chelsea buigt achterstand om en staat in de kwartfinale
© Pro Shots
Chelsea
Chelsea
2 - 0
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

De wedstrijd, die iets later begon door verkeersproblemen van de bus van Dortmund richting Stamford Bridge, duurde voor Julian Brandt maar heel kort. Al na vijf minuten moest de aanvaller zich laten vervangen met wat leek op een bovenbeenblessure. The Blues, met Hakim Ziyech op de bank, begonnen sterk. Kalidou Koulibaly en Havertz kwamen tot doelpogingen. Sterling mocht alleen door op Dortmund-keeper Alexander Meyer, maar was besluiteloos en zag uiteindelijk de vlag omhoog gaan.

Dortmund kwam dichtbij via Marco Reus, die een vrije trap mocht nemen vanaf een meter of twintig. Kepa Arrizabalaga hield de poging van de Dortmund-aanvoerder knap uit de hoek. Na een half uur was Chelsea extreem dreigend: na Havertz' poging rolde de bal via de binnenkant van de paal bijna pesterig langzaam over de doellijn, zonder eroverheen te gaan. Havertz scoorde iets later wél – een schitterend doelpunt bovendien – maar een nipte buitenspelsituatie verpestte het feestje.

Op slag van rust ging het dak er bijna af in West-Londen. Ben Chilwell joeg een verloren gewaande bal na en bracht Sterling in stelling. Die maaide eerst langs de bal heen, maar in de herkansing speelde hij een verdediger uit en joeg hij de bal keihard tegen de touwen. Na ruim vijf minuten in de tweede helft kantelde het tweeluik in Engels voordeel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een voorzet van Chilwell raakte Wolf op de hand. Danny Makkelie en zijn VAR Pol van Boekel vonden het genoeg voor een strafschop. Havertz stuurde Meyer de verkeerde hoek in, maar stuitte op de paal. Omdat beide teams spelers hadden die te vroeg inliepen, liet Makkelie de penalty opnieuw nemen. Deze keer faalde Havertz niet: 2-0. De eerste keer dat Chelsea in 2023 vaker dan één keer scoorde, en dat kwam op een extreem gunstig moment. Dortmund kwam in actie: Jude Bellingham schoot van dichtbij naast.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

BVB probeerde alles: Sébastien Haller werd vervangen door Donyell Malen. De geel-zwarten kregen vooral veel spelhervattingen te nemen op aantrekkelijke posities. Chelsea verzuimde aan de overkant de wedstrijd te beslissen. Achterin wiebelde de ploeg wel wat, maar bleef overeind zonder echt grote kansen weg te geven. Reden voor een explosie van vreugde bij Potter, eigenaar Todd Boehly en nog een kleine veertigduizend Chelsea-supporters in het stadion.

In de Premier League is de positie hopeloos, in de FA Cup is Chelsea allang uitgeschakeld, maar in de Champions League maakt de tweevoudig kampioen van Europa nog altijd kans op een prijs. Voor Dortmund geldt dat niet: het elftal van Edin Terzic is medekoploper in de Bundesliga en staat ook in de kwartfinale van de DFB-Pokal. De enige Champions League-kroon van de club blijft vooralsnog echter die uit 1997.

Bekijk hier al onze video's
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.