Startschot voor opstand tegen bestuur Barcelona

Reacties

Het proces om het huidige Barcelona-bestuur af te zetten is vrijdag officieel begonnen. Agustí Benedito is de jacht op handtekeningen gestart, met als uiteindelijke doel een machtswisseling in Camp Nou.

Startschot voor opstand tegen bestuur Barcelona
President Josep Maria Bartomeu (links) en technisch directeur Robert Fernández (rechts) presenteren Paulinho.

De grote roerganger bij de revolutie die op poten wordt gezet is Benedito, een Spaanse zakenman die eerder zonder succes deelnam aan presidentsverkiezingen bij Barcelona. Hij heeft een motie van afkeuring ingediend tegen president Josep Maria Bartomeu. Benedito moet binnen veertien werkdagen de steun van 16,570 socios (clubleden) op papier zien te krijgen om nieuwe verkiezingen te krijgen. Dat is vijftien procent van het totale aantal leden.

De kritiek op Bartomeu en zijn directe collega's heeft deze zomer het kookpunt bereikt. Grotendeels door de slecht verlopen transferperiode voor Barcelona, meent Benedito. 'Velen hebben hun zorgen al geuit vanwege de slechte zomer door de problemen met de contactverlengingen (Andrés Iniesta en Lionel Messi) en het vertrek van Neymar. Het is onbetwistbaar dat het slechte technische beleid voor problemen heeft gezorgd.'

Het sluiten van de Spaanse transfermarkt later deze vrijdag betekent voor Barcelona het einde van een uiterst onrustige transferperiode. De club zette in het begin van de zomer nog in op de komst van Marco Verratti en is uiteindelijk uitgekomen bij Paulinho, die voor veertig miljoen euro is overgenomen van Guangzhou Evergrande.

Het dieptepunt van de zomer was het vertrek van Neymar, wiens ontsnappingsclausule van 222 miljoen euro werd afgekocht door Paris Saint-Germain. Met Ousmane Dembélé werd voor minstens 105 miljoen euro (kan door clausules oplopen tot 147 miljoen euro) een vervanger gevonden bij Borussia Dortmund. Pogingen om Liverpool-smaakmaker Philippe Coutinho naar Camp Nou te halen, hebben vooralsnog niets opgeleverd.

Nélson Semedo is de andere grote aankoop. De 23-jarige Portugees kwam voor zo'n dertig miljoen euro over van Benfica om het probleem rechtsachterin op te lossen. De gemaakte rechtsback Sergi Roberto en Aleix Vidal overtuigden een seizoen eerder niet op die positie. Door gebruik te maken van een terugkoopclausule werd met Gérard Deulofeu (voorheen Everton) voor twaalf miljoen een extra aanvaller aan de selectie van de nieuwe trainer Ernesto Valverde toegevoegd.

Bij de achterban en in de Spaanse pers is de druk op onder anderen technisch directeur Robert Fernández en Bartomeu intussen flink toegenomen. De clubleiding wordt aangekeken op het weinige succesvolle transferbeleid en krijgt bovendien het verwijt dat er amper doorstroom is vanuit La Masía, de volprezen jeugdopleiding. Benedito zegt daar verandering in te willen brengen. 'Bartomeu is de controle kwijtgeraakt. Het sportieve beleid is een rommel geworden', aldus de 53-jarige Spanjaard.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.