Stam zorgt dankzij Van Duinen voor frustratie bij oude bekende Advocaat

Reacties

PEC Zwolle heeft zondagmiddag in een waar spektakelstuk gewonnen van FC Utrecht. De ploeg van Jaap Stam behield de maximale score na de winterstop door een 1-3 achterstand in een tumultueuze slotfase alsnog om te buigen in een 4-3 overwinning. Zo is de slechte reeks van Utrecht en Dick Advocaat nog maar wat langer geworden.

Stam zorgt dankzij Van Duinen voor frustratie bij oude bekende Advocaat
PEC Zwolle
PEC Zwolle
4 - 3
FC Utrecht
FC Utrecht

Bij aanvang was de situatie van de twee trainers totaal verschillend. Stam werd in de winterstop aangesteld bij PEC en ging prima van start met zeges op Feyenoord (3-1) en Heracles Almelo (0-2). Advocaat had juist de eerste twee competitieduels van 2019 verloren; Bij AZ (3-0) en tegen Willem II (0-1).

Het duel tussen de twee oude bekenden, Stam speelde van 1996 tot en met 1998 onder Advocaat bij PSV (foto midden) en werkte bij Oranje met hem samen, begon spectaculair. Na een halve minuut knalde Sean Klaiber de bal al tegen de lat. Het was niet lang wachten op het volgende wapenfeit van de Domstedelingen, want in de zevende minuut was het raak. De wederom in de basis begonnen Riechedly Bazoer gaf de bal mee aan Simon Gustafson, die met een fraai afstandsschot PEC-goalie Mickey van der Hart kansloos liet: 0-1. Van der Hart was door Stam boven Diederik Boer verkozen.

De PSV-selectie waar Jaap Stam deel van uitmaakte met Dick Advocaat aan het roer. De trainer staat op de tweede rij uiterst links, Stam is de vijfde van rechts.
De PSV-selectie waar Jaap Stam deel van uitmaakte met Dick Advocaat aan het roer. De trainer staat op de tweede rij uiterst links, Stam is de vijfde van rechts.

Na die vroege openingsgoal ontstond er een zeer open en vermakelijk eerste bedrijf. PEC toonde immers prima combinatiespel op de eigen kunstgrasmat te kunnen leggen en rook in de twintigste minuut aan de gelijkmaker toen Younes Namli de lat raakte met zijn inzet. Diezelfde Namli vertolkte vijf minuten later een hoofdrol bij de gelijkmaker. Zijn fraaie pass werd binnengekopt door Vito van Crooij: 1-1.

Ook na rust bleef het duel in Zwolle vermakelijk. Na een klein uur stond de 1-2 immers al op het scorebord. Van der Hart had aanvankelijk nog een fraaie redding in huis op een inzet van Sander van de Streek, maar zag de daaropvolgende corner via het hoofd van Timo Letschert wel in een doelpunt uitmonden: 1-2.

VAR
Met de eerste punten van 2019 in zicht kreeg het Utrecht van Advocaat vervolgens wel een flinke tegenvaller te verwerken. Urby Emanuelson werd na ingrijpen van de VAR met een rode kaart van het veld gestuurd door arbiter Björn Kuipers. Advocaat liet bij dat besluit in woord en gebaar zijn onvrede blijken; op het inmiddels bekende VAR-gebaar liet de ervaren coach een duidelijk wegwerpgebaar volgen.

Die woede maakte kort daarna plaats voor kortstondige vreugde bij Advocaat, die in de lucht sprong toen Jean-Christophe Bahebeck fraai voor de 1-3 zorgde na een al even mooie assist van Gustafson. Geheel in de lijn van de wedstrijd was het met het vuurwerk nog steeds niet gedaan. Vijf minuten na de 1-3 en met nog ruim tien minuten op de klok was het dit keer de beurt aan Stam om te juichen. Hij zag Thomas Lam de bal in een druk zestienmetergebied handig vrijmaken en binnentikken.

Frustraties
Wat volgde was een krankzinnige slotfase. Eerst werd het 3-3 toen Mike van Duinen een strafschop benutte. Die penalty kwam er na opnieuw een hoofdrol voor de VAR, die Kuipers meedeelde dat de overtreding van Nicolas Gavory op Kingsley Ehizibue binnen het zestienmetergebied was. Behalve zijn 3-3 in de blessuretijd zorgde Van Duinen vervolgens óók nog voor de winnende goal. Na fraai voorwerk van Zian Flemming en Namli sneed Van Duinen naar binnen en prikte hij de 4-3 binnen. In die slotfase liepen de frustraties op de Utrecht-bank hoog op. Advocaat kreeg geel en een van zijn assistenten (Marcel Mul) werd met rood weggestuurd. Zijn andere assistent, Zeljko Petrovic, was eveneens woedend.

De woede is gezien de resultaten van Utrecht, dat met het uit de selectie zetten van Oussama Tannane een rumoerige week beleefde, ook begrijpelijk. Utrecht verloor immers het vijfde officiële duel op rij (vier competitie). De sfeer bij PEC is logischerwijs compleet anders. Op het veld werd na het laatste fluitsignaal een feestje gevierd door de spelers, die onder Stam de ellende van 2018 van zich afgeschud lijken te hebben.

Bazoer
Met de onrust lijkt het bij Utrecht overigens nog niet gedaan. In de nasleep van de tumulteuze slotfase heeft Bazoer, die vorige week nog zijn onvrede uitsprak over zijn wissel, een rode kaart gekregen. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
7
Heracles Almelo
34
15
3
16
61-68
-7
48
8
FC Groningen
34
13
6
15
39-41
-2
45
9
ADO Den Haag
34
12
9
13
58-63
-5
45
10
Willem II
34
13
5
16
58-72
-14
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Frustraties bij FC Utrecht groot na knettergekke middag bij PEC'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Meer PEC Zwolle
Meer over PEC Zwolle
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.