Stadionklucht en vertrokken sterren: het gaat nooit over voetbal bij Valencia

Reacties

Real Madrid, Barcelona, Sevilla en Atlético Madrid hebben nog vrijaf, waardoor veel aandacht tijdens het openingsweekeinde van La Liga uitgaat naar Valencia. De uitdager van weleer lijkt te beginnen aan een tijdperk van tussenjaren.

Stadionklucht en vertrokken sterren: het gaat nooit over voetbal bij Valencia
© Pro Shots
Valencia
Valencia
4 - 2
Levante
Levante

Terwijl de selectie wordt uitgekleed, heeft Valencia de intentie getoond om op korte termijn de werkzaamheden rond het nieuwe stadion voort te zetten. Deze week voerde voorzitter Anil Murthy daarover gesprekken met het stadsbestuur. De bouw van Nou Mestalla, zoals het nieuwe onderkomen voorlopig heet totdat een sponsor zijn naam eraan wil verbinden, ligt al tien jaar stil. Op de plek van het huidige Mestalla moeten in 2025 flats zijn verrezen, waardoor Valencia toch echt haast moet maken. De club krijgt alleen uitstel als het binnen nu en negen maanden kan aantonen dat er progressie wordt geboekt in het stadiondossier, iets wat Murthy toezegde.

De stadionklucht staat symbool voor de chaos bij Valencia, dat vorig seizoen twee trainers ontsloeg en zich zelfs niet kwalificeerde voor de voorronden van de Europa League. Om het hoofd boven water te houden, moeten Los Che deze handelsperiode afscheid nemen van spelers, zo heeft Murthy al vaak benadrukt. En dus werden Dani Parejo, Francis Coquelin, Ferran Torres, Cristiano Piccini, Rodrigo en Ezequiel Garay de deur uitgewerkt. De geschatte transferinkomsten bedragen slechts zestig miljoen euro, maar Valencia is al blij dat het de salarissen van deze veelal steunpilaren niet meer hoeft op te brengen.

De supporters kunnen het bloed van eigenaar Peter Lim inmiddels wel drinken, maar zo heel vreemd is het niet dat de zakenman om de financiële sores te verhelpen is gaan snijden in de selectie. Ook met een flink verjongd keurkorps moet Valencia in staat zijn om de negende plaats van vorig jaar te evenaren. Als het toch tussenjaren worden richting de opening van het nieuwe stadion, dan maar met goedkopere krachten, zo zal de redenatie zijn geweest.

Opvallend was dat Valencia de voorbereiding ongeslagen doorkwam, hoewel de oppositie niet altijd van het grootste kaliber was. De nieuwe trainer Javi Gracia zag in het duel met FC Cartagena, de generale repetitie voor de competitiestart, Kang-in Lee uitblinken met twee doelpunten. De pas negentienjarige Zuid-Koreaan, die vorig jaar werd verkozen tot beste speler op het WK Onder-20, krijgt dit seizoen zijn kans. Ook de 21-jarige Vicente Esquerdo zal op het middenveld geregeld aan de bak komen, nu Parejo is vertrokken. Samen met overgebleven vaste waarden als Carlos Soler, José Gayà, Gabriel Paulista en Geoffrey Kondogbia staat er nog steeds een vrij behoorlijk team.

Of Jasper Cillessen de renovatie overleeft, is nog steeds de vraag, zoals de toekomst van veel Valencia-spelers zeer onzeker is. Door een spierblessure zal de Oranje-international de competitie-opener tegen Levante van zondagavond moeten missen. Het is typerend dat lokale media meldden dat dit om twee redenen een domper is voor Valencia: in sportief opzicht, maar ook financieel, omdat Cillessen mogelijk lucratieve handelswaar is voor de clubleiding. Bij de meeste ploegen sluit je zo'n voorbeschouwend stuk dan af met de mededeling dat het pas echt weer rustig wordt als de transfermarkt op slot zit, maar Valencia heeft de laatste jaren aangetoond dat er ook clubs bestaan waar de onrust een constante factor is.

Geheel in die lijn past het interview dat de kersverse coach Javi Gracia aan Marca gaf. Daarin liet hij zich kritisch uit over de clubstrategie. 'Ik zie de selectie zoals de hele wereld het ziet: flink verzwakt door al de uitgaande transfers. Vijf belangrijke spelers zijn weg. En daar is niemand voor teruggekomen. Dat is een slechte zaak, er moeten zo snel mogelijk versterkingen komen. Er zullen nog wel meer spelers weg gaan, daar ben ik van overtuigd. We hebben talentvolle spelers, maar hebben nu ook behoefte aan ervaren spelers die de talenten bij de hand kunnen nemen.'

Volgens Gracia leek het er ook op dat er wel spelers gepresenteerd konden worden. 'Het zag er goed uit, dus ik snap niet dat er nog geen spelers bij zijn gekomen. Daar ben ik teleurgesteld over. Het maakt me verdrietig: deze club heeft zoveel potentie, maar we gaan dat nooit kunnen waarmaken.' Of de woorden hem in dank worden afgenomen, valt te bezien. Duidelijk is het in ieder geval wel: het is nog lang niet rustig.

Het programma van het openingsweekeinde in La Liga


Za 12 sep. 2020

Zo 13 sep. 2020

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Valencia
Meer over Valencia
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.