Sprookje Zweedse stuntploeg krijgt geen vervolg tegen Arsenal

Reacties

Arsenal heeft op bezoek bij Östersunds FK een grote stap gezet op weg naar de achtste finales van de Europa League. Dankzij goals van Nacho Monreal, Mesut Özil en een eigen doelpunt waren de Londenaren met 0-3 te sterk.

Sprookje Zweedse stuntploeg krijgt geen vervolg tegen Arsenal

De vergelijking 'David tegen Goliath' is zelden zo van toepassing geweest als op dit duel. De omzet van The Gunners bedraagt 487 miljoen euro, terwijl de inkomsten van de gastheer alles bij elkaar nog geen zes miljoen euro is. De Zweden verrassen desondanks dit seizoen vriend en vijand in eigen land én Europa. In de voorrondes werden Galatasaray en PAOK Saloniki uitgeschakeld en in de groepsfase werd de stuntploeg tweede achter Athletic de Bilbao op basis van onderling resultaat.

Voor Arsenal is de Europa Legaue van levensbelang. De ploeg wil volgend jaar weer in de Champions League uitkomen en dat lijkt via de competitie een lastig verhaal te worden. De andere manier om dat doel te bereiken is door de Europa League te winnen, de route die Manchester United vorig jaar aflegde. In die missie kan manager Arsène Wenger niet beschikken over topaankoop Pierre-Emerick Aubameyang doordat de Gabonees onder contract stond bij Borussia Dortmund toen de club zich plaatste voor de knock-outfase van de Europa League. Een regel waar de Fransman niet blij mee is.

Danny Welbeck was de vervanger van Aubemeyang in de spits en was als eerste gevaarlijk met een kopbal die net naast ging. Uit een corner was het even later Monreal die een fout van de Zweedse doelman Aly Keita afstrafte. Ook Östersunds-verdediger Tom Petterson maakte vervolgens achterin een fout, waardoor Henrikh Mkhitaryan de bal voor zijn voeten kreeg. De Armeniër zette dusdanig hard voor dat Sotirios Papagiannopoulos de bal over zijn eigen doellijn werkte.

De snelle 0-2 achterstand schudde Östersunds, dat tot dan toe nog helemaal niks had laten zien, wakker. Eerst was er een kopballetje dat Arsenal-doelman David Ospina eenvoudig kon oppakken en even later was er een prachtige uithaal van Saman Ghoddos die stijlvol werd gepakt door de Colombiaanse keeper.

In de tweede helft zette de thuisploeg wat aan, maar het klasseverschil was domweg te groot. Östersunds wist ondanks de verwoede pogingen nauwelijks iets te creëren. Arsenal was op de counter daarentegen wel weer trefzeker dankzij Mesut Özil. De Duitser schoot uit de draai onder Keita door. Het was de eerste Europa League-goal voor de spelmaker sinds augustus 2009 (3103 dagen geleden), toen hij namens Werder Bremen de 2-0 op het scorebord zette tegen Aktobe.

Na dit doelpunt bloedde de wedstrijd langzaamaan dood. Arsenal leek het allemaal wel best te vinden in het ijskoude Östersunds en kreeg daarvoor bijna de deksel op de neus. Héctor Bellerin maakte in de blessuretijd een domme overtreding in het eigen strafschopgebied met een penalty tot gevolg. Dit buitenkansje was echter niet aan Pettersson besteed: hij schoot de bal slap in de handen van Ospina.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.