Batshuayi voorkomt stunt De Roon en Hateboer, pijnlijk verlies Promes

Atalanta Bergamo heeft aan het Europa League-spektakelstuk bij Borussia Dortmund een bittere nasmaak overgehouden. Athletic de Bilbao zette het Spartak Moskou van Quincy Promes op eigen veld te kijk.

Borussia Dortmund – Atalanta Bergamo 3-2
Marten de Roon en Hans Hateboer hebben met Atalanta Bergamo het succesvolle Europese avontuur geen vervolg gegeven. Borussia Dortmund beantwoordde op de valreep de Italiaanse dadendrang, waardoor het de eerste Europese zege van het seizoen kon verwelkomen.

In de eerste helft bood Atalanta prima partij aan Dortmund. De Italiaanse gasten kregen ook kansen het goede spel in de score tot uitdrukking te brengen. Bryan Cristante en Mattia Caldara waren dicht bij een doelpunt. Ook BVB liet zich niet onbetuigd via onder anderen Marco Reus. Na een half uur brak André Schürrle de ban namens de thuisploeg. De aanname na de voorzet van Lukasz Piszczek was niet goed, maar het vervolg wel: 1-0.

Dortmund raakte na rust het spoor bijster. In de 56ste minuut stond er 1-2 op het scorebord. Josip Ilicic was met twee goals de gevierde man bij Atalanta. De dertigjarige Sloveense spits profiteerde in de 51ste minuut van een inschattingsfout van Jeremy Toljan, die onder de bal doorging en daarmee Ilicic de gelegenheid bood uit te halen. Niet veel later verwerkte BVB-doelman Roman Bürki een voorzet van Cristante onvoldoende, waardoor Ilicic van dichtbij ook de 1-2 kon maken.

Toch ging de zege naar de thuisploeg. Na ruim een uur tekende Michy Batshuayi met een uithaal voor de gelijkmaker voor  Dortmund. De Chelsea-huurling zorgde vervolgens ook voor de verrassende ontknoping, door in de blessuretijd ook de 3-2 voor zijn rekening te nemen. In zijn eerste drie wedstrijden voor Dortmund heeft Batshuayi nu al vijf keer gescoord.

Met de zege heeft de formatie van Peter Stöger de betere papieren om zich over een week bij de laatste zestien te scharen. Atalanta, dat tot het bezoek aan Dortmund dit seizoen in Europees verband ongeslagen was gebleven, moet over een week gaan proberen om op eigen veld de nederlaag weg te poetsen.

Spartak Moskou – Athletic de Bilbao 1-3
Voor Spartak Moskou was het Europa League-duel met Athletic de Bilbao de eerste competitieve wedstrijd sinds 10 december. Door de lange Russische winterstop miste de ploeg van Quincy Promes het ritme. In de eerste helft werd dat pijnlijk duidelijk. Na ruim twintig minuten opende Aritz Aduriz de score namens de Baskische gasten. Op het randje van buitenspel ontsnapte de spits aan de aandacht van de Spartak-defensie, omspeelde hij keeper Artem Rebrov en legde hij de bal in het lege Russische doel.

In de 38ste minuut maakte Aduriz er ook 0-2 van. De 37-jarige spits was attent nadat een vrije trap door de Spartak-muur was gekraakt. Op slag van rust tekende Mikel Rico voor de 0-3, waarbij verdediger Ilya Kutepov pijnlijk in de fout ging op de eigen doellijn. In de tweede helft voerde Spartak enige reparatiewerkzaamheden uit, maar het bleef beperkt tot een treffer van Luiz Adriano.

Ludogorets Razgrad – AC Milan 0-3
In de aanloop naar het duel met AC Milan had Jody Lukoki vertrouwen geput uit de verrichtingen van Ludogorets in de groepsfase van de Europa League. 'We hebben kans tegen AC Milan. In de Serie A draaien zij ook gewoon slecht', zei de voormalig aanvaller van Ajax, SC Cambuur en PEC Zwolle. Maar die hoop van Lukoki bleek ijdel.

Op slag van rust brak Patrick Crutone op aangeven van Hakan Calhanoglu de ban namens de gasten. De twintigjarige aanvaller was ook betrokken bij de tweede Milanese treffer na ruim een uur. Cosmin Moti duwde hem in de rug en moest dat bekopen met een strafschop, die door Ricardo Rodriguez werd benut. In de laatste minuut verkleinde Fabio Borini de kansen van Ludogorets nog verder.