Sprintkoning Weghorst in rijtje met Robben, Van Nistelrooy en Huntelaar

Reacties

Met zijn treffer tegen FSV Mainz 05 trad Wout Weghorst zaterdagmiddag toe tot een eminent gezelschap. De aanvalsleider van VfL Wolfsburg heeft dit seizoen nu tien treffers in officiële wedstrijden gemaakt: negen in de Bundesliga en één in de strijd om de DFB-Pokal.

Sprintkoning Weghorst in rijtje met Robben, Van Nistelrooy en Huntelaar

Slechts zeven andere Nederlanders in Duitse dienst bereikten sinds de eeuwwisseling deze mijlpaal. Arjen Robben haalde het vaakst de dubbele cijfers: liefst zeven keer. Ook Klaas Jan Huntelaar, Roy Makaay, Bas Dost, Rafael van der Vaart, Arie van Lent en Ruud van Nistelrooy rondden deze kaap.

Van hen kende Huntelaar het productiefste seizoen. In de jaargang 2011/12 kwam de huidige Ajacied in dienst van Schalke 04 tot liefst 48 treffers in officieel verband. Op de lijst van meest trefzekere Nederlanders voor Duitse clubs moet Huntelaar wel voorrang verlenen aan Robben.

Weghorst en zijn voorgangers:

Nederlander: Seizoenen met 10 goals of meer: Beste seizoen:
Klaas Jan Huntelaar 6 2011/12 (48 goals)
Roy Makaay 4 2004/05 (34 goals)
Arjen Robben 7 2009/10 (23 goals)
Bas Dost 3 2014/15 (20 goals)
Rafael van der Vaart 3 2007/08 (19 goals)
Arie van Lent 2 2001/02 (13 goals)
Wout Weghorst 1 2018/19 (10 goals)
Ruud van Nistelrooy 1 2010/11 (10 goals)

Alleen de seizoenen sinds de eeuwwisseling zijn meegenomen.

Weghorst maakt niet alleen met zijn doelpunten indruk in Wolfsburg. De drievoudig Oranje-international voert de lijst aan wat sprints in wedstrijden betreft. Na de 22 speelrondes zijn er 723 sprints geturfd, tachtig meer dan nummer twee Danny da Costa (Eintracht Frankfurt).

Deze statistiek is een bewijs van de ongebreidelde werklust van Weghorst. Die instelling was ook opgevallen in de zoektocht van Wolfsburg naar een spits. Trainer Bruno Labbadia had mentaliteit en arbeidsethos onderstreept in het eisenpakket van de nieuwe aanvaller. Weghorst paste in het plaatje. 'En hij heeft bevestigd wat we in maart, april al gezien hadden, toen we met hem bezig waren', zei Labbadia afgelopen week.

Instelling
De trainer zag in de voorbereiding op het nieuwe seizoen al dat hij wat instelling betreft geen klagen had over Weghorst. 'Ik kan me geen trainingssessie of oefenduel herinneren, waarin hij niet vol gas heeft gegeven.' In zijn vierde optreden scoorde de Tukker ook. 'Daar was ik heel blij mee. Mijn angst was of hij wel beloond zou worden voor zijn werk. Zo'n beloning heb je als goalgetter nodig.'

Weghorst heeft die angst van Labbadia compleet weggenomen. Met zijn productie - negen goals in de Bundesliga - heeft de spits zichzelf beloond voor zijn arbeid. VfL Wolfsburg ligt daarmee op koers voor een beloning in de vorm van een Europees ticket.

Nederlandse goalgetters in Duitse dienst:

Speler: Club: Goals:
Arjen Robben Bayern München 143
Klaas Jan Huntelaar Schalke 04 126
Roy Makaay Bayern München 103
Rafael van der Vaart Hamburger SV 62
Bas Dost VfL Wolfsburg 48
Arie van Lent Borussia Mönchengladbach 29
Arnold Bruggink Hannover 96 24
Paul Verhaegh FC Augsburg 21
Ruud van Nistelrooy Hamburger SV 17
Mark van Bommel Bayern München 16
Nico-Jan Hoogma Hamburger SV 14
Roel Brouwers Borussia Mönchengladbach 14
Erik Meijer Hamburger SV 12
Wout Weghorst VfL Wolfsburg 10
Erik Meijer Alemannia Aachen 10

Alleen de seizoenen sinds de eeuwwisseling zijn meegenomen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer W. Weghorst
Meer over W. Weghorst
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.