Spelers Spanje en Duitsland hebben meeste toernooiervaring

Reacties

De EK-selecties van Duitsland en Spanje zijn het meest ervaren als het aankomt op eerdere deelnames aan eindrondes. Gezamenlijk hebben de 23 Duitse en Spaanse selectieleden liefst 43 EK's of WK's in de benen.

Spelers Spanje en Duitsland hebben meeste toernooiervaring

De Spanjaarden en Duitsers troeven de Italianen (37 eindronden), Portugezen (36) en Kroaten (33) af. Een plaats in de definitieve selectie van een land was voldoende om mee te worden geteld.

Opvallend zijn de relatief lage noteringen van Frankrijk (zevende met 27 eindronden) en Engeland (tiende met 22 eindronden). Bondscoaches Didier Deschamps en Roy Hodgson lieten enkele routiniers  links liggen.

In de onderste regionen met nul eindronden staan logischerwijs Albanië, Hongarije, IJsland, Noord-Ierland en Wales: landen die lang geleden hun laatste EK of WK speelden of in Frankrijk zelfs debuteren op een eindronde.

Selecties met de meeste eindronden
Land: Eindronden:
Duitsland 43
Spanje 43
Italië 37
Portugal 36
Kroatië 33
Zwitserland 29
Frankrijk 27
Rusland 25
Tsjechië 24
Engeland 22

Geroutineerde doelmannen
Van de 552 spelers op het EK werkten de 35-jarige Iker Casillas en de 38-jarige Gianluigi Buffon de meeste eindronden af: beiden acht. Buffon maakte al deel uit van de Italiaanse selectie van het WK 1998. Door een blessure miste de Juventus-keeper Euro 2000, het eerste eindtoernooi van Casillas. Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski en Cristiano Ronaldo misten sinds het Euro 2004 geen enkel EK of WK en delen met zes eerdere optredens op een eindtoernooi de derde plaats op deze lijst. Acht spelers hebben vijf EK's of WK's op hun conduitestaat. Onder hen Zlatan Ibrahimovic, die er op het mondiale toernooi van 2002 al bij was met Zweden.

EK-spelers met de meeste eindronden
Speler Land Eindronden
Gianluigi Buffon Italië 8
Iker Casillas Spanje 8
Lukas Podolski Duitsland 6
Cristiano Ronaldo Portugal 6
Bastian Schweinsteiger Duitsland 6

De UEFA publiceerde begin deze week reeds tal van statistieken. Zo blijkt uit een overzicht dat Ierland de oudste selectie heeft, dat de Engelsen met de jongste spelersgroep zijn afgereisd naar Frankrijk, dat de Roemeense keeper Costel Pantimillion met zijn 2,03 meter de langste EK-deelnemer is en dat de 1,63 meter lange Italiaanse aanvaller Lorenzo Insigne juist het kleinst is.

VI Legends, EKSpecial

De 180 pagina's dikke EK-special van VI bestellen? Dat kan! Klik op onderstaande button en zorg dat jouw voorbereiding op het EK ideaal verloopt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.