'Spelers Duitse ploeg op WK '66 waren gedrogeerd'

Het WK van 1966 kende Engeland als winnaar. De enige grote prijs die het land ooit won werd ontvangen na een finale tegen West-Duitsland die, na verlenging, met 4-2 werd gewonnen. Nu 45 jaar later is er een dopingschandaal naar boven gekomen.

'Spelers Duitse ploeg op WK '66 waren gedrogeerd'

Historici in Berlijn hebben een brief ontdekt die verstuurd was na de finale in 1966. Daarin staat dat drie - niet bij naam genoemde - spelers van West-Duitsland doping hadden gebruikt tijdens de mondiale eindstrijd.

De brief komt van Yugoslav Mihailo Andrejevic die destijds voorzitter was van de medische commissie van de FIFA. In het schrijven meldt hij dat het verboden middel efedrine was gevonden in urinemonsters van drie spelers van Die Mannschaft.

De finale in 1966 heeft een legendarische status. Na 2-2 in reguliere speeltijd moest verlenging de winnaar aanwijzen. De Engelsen kwamen in de extra tijd op 3-2 door een treffer van Geoff Hurst die via de onderkant van de lat raak schoot. Scheidsrechter Gottfried Dienst twijfelde maar zijn assistent aan de zijlijn Tofik Bakhramov wist hem te overtuigen dat de bal de lijn was gepasseerd. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's