Speler van de Week: Toornstra en de kunst van het nuttig zijn

Reacties

In het ijshockey wordt ook de voorassist in de boeken opgenomen, weet u wie de voorassist had op de assist van Marcus Pedersen op Jens Toornstra? Het was Jens Toornstra, VI's Speler van de Week, die de voorassist al ruim op eigen helft leverde.

Speler van de Week: Toornstra en de kunst van het nuttig zijn
© Pro Shots
PSV
PSV
0 - 4
Feyenoord
Feyenoord

Het voelt gek om in een stukje over de Speler van de Week te beginnen over ijshockey, maar deze voorassist is simpelweg tekenend voor de voetballer Toornstra. Hij speelt rechtsback Pedersen diep op eigen helft aan en sprint vervolgens mee met de Noorse rechtsback. Ruim vijftig meter spurt Toornstra door, tot aan het strafschopgebied van PSV. Net over de lijn kan Toornstra zijn pas inhouden, want de voorzet van Pedersen is op maat. Een simpele, maar technisch ook moeilijke voetbeweging later en PSV wordt op een 0-1 achterstand gezet.

'We wisten dat er veel ruimte lag bij teruggetrokken voorzetten', vertelde Toornstra na de wedstrijd over de openingstreffer in het Philips Stadion. Een goal die ontstaat uit de voorbereidende analyse dus. Je ziet Toornstra ook bewust sprinten, tot aan de plek waar de ruimte gaat vallen. Het is een stukje ervaring dat de alleskunner met zich meebrengt.

Van alle huidige Eredivisie-voetballers zijn er maar twee spelers die vaker in de Eredivisie speelden dan Toornstra. Tegen PSV werkte de ex-speler van ADO Den Haag en FC Utrecht zijn 356ste wedstrijd af op het hoogste niveau van Nederland, alleen Lasse Schöne (NEC, 359 wedstrijden) en Willem Janssen (FC Utrecht, 389 wedstrijden) kwamen vaker in actie in de Eredivisie dan Toornstra. Met zijn inzet, zijn slimheid en zijn traptechniek is Toornstra simpelweg een belangrijke en zeer nuttige speler voor Feyenoord. Geen poespas en gekke dingen, gewoon je taak uitvoeren en je doelpuntjes meepikken. Tegen PSV kwam dat er dus ook daadwerkelijk van. De goals in Eindhoven waren de eerste voor Toornstra dit seizoen.

Geen slecht moment om je eerste goals van het seizoen te maken, in zo'n topper. Toornstra werd er ook voor beloond door VI: met een 8 was hij de beste man op het veld bij PSV – Feyenoord en is hij de Speler van de Week in speelronde 5. De pech voor Toornstra: hij kan gekeken naar het seizoen tot dusver het kortst genieten van de titel: de volgende speelronde begint immers alweer op dinsdag.

'Feyenoord kan tot op zekere hoogte meedoen'

TOPVIJF VAN de vijfde speelronde

Speler Club Cijfer
Jens Toornstra Feyenoord 8
Jurriën Timber Ajax 8
David Neres Ajax 8
Robin Pröpper FC Twente 8
Kwasi Wriedt Willem II 8

ALGEMEEN KLASSEMENT

Na de megaoverwinning op SC Cambuur grijpt Ajax de macht in het algemeen klassement, de nieuwe Eredivisie-koploper bezet het volledige podium. De verschillen bovenin zijn echter klein, Feyenoord-duo Luis Sinisterra en Gernot Trauner azen op een plekje in de topdrie.

Speler Club Cijfer
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,35
2. Jurriën Timber Ajax 7,20
3. Dusan Tadic Ajax 6,95
4. Luis Sinisterra Feyenoord 6,94
= Gernot Trauner Feyenoord 6,94
6 Lisandro Martínez Ajax 6,88
7. Mats Seuntjens Fortuna Sittard 6,81
8. Robin Pröpper FC Twente 6,75
9. Ryan Gravenberch Ajax 6,70
10. Ali Akman NEC 6,69
= Daley Blind Ajax 6,69
12. Justin Bijlow Feyenoord 6,63
= Bruma PSV 6,63
= Cody Gakpo PSV 6,63
= Freek Heerkens Willem II 6,63
= André Ramalho PSV 6,63
17. Lars Unnerstall FC Twente 6,60
18. Sébastien Haller Ajax 6,55
= Kwasi Wriedt Willem II 6,55
20. Tibor Halilovic SC Heerenveen 6,50
= Orkun Kökçü Feyenoord 6,50
= Marcus Pedersen Feyenoord 6,50
= Henk Veerman SC Heerenveen 6,50
Bekijk hier al onze video's
Meer J. Toornstra
Meer over J. Toornstra
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.