Speler van de Week: het ijzersterke debuutjaar van de onvermoeibare Karlsson

Reacties

Heracles Almelo werd zondag bij tijd en wijle dronken gespeeld door AZ, waar Jesper Karlsson een van de grote uitblinkers was. De 22-jarige Zweed is de laatste VI Speler van de Week van het seizoen.

Speler van de Week: het ijzersterke debuutjaar van de onvermoeibare Karlsson
© Pro Shots
AZ
AZ
5 - 0
Heracles Almelo
Heracles Almelo

Zijn Eredivisie-debuut zal Karlsson vermoedelijk altijd bijblijven. Mede dankzij twee assists van de vleugelflitser sprintte AZ op 4 oktober razendsnel weg bij Sparta Rotterdam. De Kasteelheren knokten zich echter terug van een 0-4 achterstand: 4-4.

Het uitstekende optreden van Karlsson gold destijds voor aanvoerder Teun Koopmeiners als het enige lichtpuntje op die memorabele oktobermiddag. 'Hartstikke goed dat die jongen zich zó snel aanpast. Het mooie vond ik ook dat Jesper met zoveel zelfvertrouwen speelde', vertelde Koopmeiners destijds aan VI. 'Dat is precies wat onze ploeg karakteriseert, wat we vorig seizoen telkens hebben laten zien. Bravoure, lef en doelgerichtheid zijn zeker aanwezig bij Jesper.'

Die doelgerichtheid toonde Karlsson zondagmiddag zeker bij de 2-0 en 3-0. Beide keren rondde de Zweed een uitstekende aanval af. In totaal kwam de Heracles-plaaggeest tot liefst negen schoten, het hoogste aantal voor een AZ'er in een Eredivisie-duel sinds Myron Boadu (ook negen) in oktober 2019 tegen PSV.

Het zegt veel over de fysieke staat van paraatheid van Karlsson dat hij tot en met de ultieme slotfase van de jaargang zo'n hoog niveau haalde. Een echte break heeft de Zweed namelijk al tijden niet gehad. De week voor zijn AZ-vuurdoop verdedigde Karlsson nog de kleuren van IF Elfsborg, waarvoor hij tussen juni en september liefst 22 keer in actie kwam.

Smaakmaker
Zo neemt AZ in de zomer mogelijk afscheid van een aantal sterkhouders, maar heeft het met Karlsson in elk geval een nieuwe smaakmaker in huis. Een aanvaller met lef. Toenmalig hoofdtrainer Arne Slot zei het rond dat memorabele duel met Sparta al: 'Jesper is een mannetje, zoals we dat noemen. Dat zie je aan de oplossingen die hij kiest tijdens trainingen: een stiftje, een balletje achter zijn standbeen langs; dat soort dingen. Zo'n type is hij. Als je dat meteen doet op het trainingsveld bij je nieuwe club, geeft dat aan dat je genoeg zelfvertrouwen hebt.'

Alles over de mogelijk hectische transferzomer bij AZ.

Dat zelfvertrouwen zal na dit seizoen niet zijn afgenomen. Met elf doelpunten en negen assists had Karlsson een direct aandeel in liefst twintig goals van AZ. De hamvraag is misschien wel: leiden deze uitmuntende statistieken straks tot een EK-deelname?

Topvijf

Karlsson is niet de enige AZ'er die de topvijf haalde; ook Owen Wijndal valt die eer ten deel. De linksback werd beoordeeld met een 8 tegen Heracles Almelo. Daarmee verovert Wijndal brons achter de zondag ontketende Willem II-spits Vangelis Pavlidis. De topvijf wordt vervolledigd door John Goossens (ADO Den Haag) en Sergio Peña (FC Emmen).

Speler Club Cijfer
1. Jesper Karlsson AZ 8,50
2. Vangelis Pavlidis Willem II 8,00
3. Owen Wijndal AZ 8,00
4. John Goossens ADO Den Haag 8,00
5. Sergio Peña FC Emmen 8,00
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer J. Karlsson
Meer over J. Karlsson
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.