Speler van de Week: 'heerlijke vent' Van Wolfswinkel bewijst gelijk FC Twente

Reacties

FC Utrecht dacht aan hem, Feyenoord en Vitesse waren opties, maar Ricky van Wolfswinkel koos afgelopen zomer voor FC Twente en dat blijkt een schot in de roos te zijn geweest. Mede dankzij de goals van de 33-jarige spits koersen de Tukkers af op de vijfde plek, en misschien zelfs wel meer. Van Wolfswinkel scoorde ook tegen PSV twee keer en VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: 'heerlijke vent' Van Wolfswinkel bewijst gelijk FC Twente
© Pro Shots

Het zweet brak menig PSV'er afgelopen zaterdag uit toen er in Enschede na 25 minuten een 3-0 stand op het scorebord stond, de slechtste start van de Eindhovenaren in Eredivisie-duel sinds 1994. Twee van die drie goals kwamen van de voet van Van Wolfswinkel. In de dertiende minuut profiteerde de goalgetter van aarzelend uitkomen van Joël Drommel, zes minuten later was de PSV-doelman opnieuw geklopt. Dit keer door een droog schot van de aanvalsleider van de Tukkers.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Uiteindelijk knokte PSV zich nog naar een punt in het spektakelstuk, maar het neemt niet weg dat Twente het een club uit de topdrie wederom lastig maakte. Ajax bleef in augustus op een 1-1 gelijkspel steken in De Grolsch Veste, eind november kwam Feyenoord er niet verder dan een doelpuntloze remise. Twee weken later gingen de Rotterdammers op bezoek bij Twente onderuit in het bekertoernooi. De enige ploeg die dit seizoen in de Eredivisie won in Enschede is NEC (1-2).

Sinds de nederlaag tegen de Nijmegenaren op 24 oktober leverden negen thuisduels zes overwinningen en drie gelijke spelen op voor FC Twente. Het vormt de basis voor de huidige vijfde plek, die met veertien punten meer dan FC Utrecht en Vitesse al nagenoeg zeker is. En wie weet wat er nog meer in het vat zit. Met evenveel punten als AZ en slechts drie minder dan nummer drie Feyenoord kan de ploeg van trainer Ron Jans naar boven blijven kijken in het slot van de competitie. 

'Echte profs. Van Wolfswinkel, ook een heerlijke vent om mee te werken. Met zulke spelers hoef ik niet alles te corrigeren.'

Het is meer dan ze hadden durven hopen na de tiende plaats van vorig seizoen. 'De les van vorig jaar was dat we meer ervaring nodig hadden', legde Jans eerder dit jaar in gesprek met VI. 'Die hebben we nu, met Unnerstall, Vlap, Misidjan, Robin Pröpper. Echte profs. Van Wolfswinkel, ook een heerlijke vent om mee te werken. Met zulke spelers hoef ik niet alles te corrigeren. Zij laten zich wel horen als er iets gebeurt in de kleedkamer, of als jongens slapjes trainen.' Het bleek de juiste conclusie.

Het duurde even voordat die les zich ook uitbetaalde. Veel spelers die Twente aantrok hadden de laatste jaren weinig minuten gemaakt. Ook Van Wolfswinkel had tijd nodig. De tweevoudig international was transfervrij na een moeilijke periode bij FC Basel. In de zomer van 2019 werd een hersenaneurysma bij hem ontdekt. Een maandenlange revalidatie volgde. Uiteindelijk maakte Van Wolfswinkel begin 2020 weer zijn rentree, maar een vaste basisplaats zat er niet meer in.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Terug in de Eredivisie bewijst Van Wolfswinkel dat hij zijn neusje voor doelpunten zeker nog niet kwijt is. Met veertien competitiegoals staat hij gedeeld tweede op de topscorerslijst met Jesper Karlsson en Guus Til. Een evenaring van zijn allerbeste seizoen – twintig Eredivisie-goals voor Vitesse in 2016/17 – is zelfs nog mogelijk. In dat jaar bezorgde Van Wolfswinkel de Arnhemmers de KNVB-beker. Dat zit er niet meer in voor Twente, maar er lonkt desondanks een mooi slot van het seizoen.

topvijf

Behalve Van Wolfswinkel kreeg ook Joey Veerman een 8,5 voor zijn aandeel in het spektakelstuk tussen FC Twente en PSV. De 23-jarige middenvelder gaf met de aanluitingstreffer de aanzet voor de comeback van de Eindhovenaren. De topvijf van deze week wordt gecompleteerd door Feyenoord-verdediger Gernot Traunr (8), AZ-uitblinker Vangelis Pavlidis (8), trefzeker tegen Vitesse, en FC Twente-middenvelder Michel Vlap, die eveneens scoorde tegen PSV.

Speler Club Cijfer
1. Ricky van Wolfswinkel FC Twente 8,5
2. Joey Veerman PSV 8,5
3. Gernot Trauner Feyenoord 8,0
4. Vangelis Pavlidis AZ 8,0
5. Michel Vlap FC Twente 8,0

algemeen klassement

In het algemeen klassement belooft het tijdens de laatste zes speelronden een spannende strijd om de koppositie te worden. PSV-aanvaller Cody Gakpo heeft Ajax-rechtsback Noussair Mazraoui achterhaald. Beide spelers hebben nu een gemiddelde beoordeling van 6,98. In hun kielzog steeg Feyenoord-steunpilaar Trauner naar de gedeelde vijfde plek. Onderin keren Mario Götze en Steven Berghuis terug in de toptwintig. 

Speler Club Gemiddelde
1. Noussair Mazraoui Ajax 6,98
= Cody Gakpo PSV 6,98
3. Orkun Kökçü Feyenoord 6,92
4. Jurriën Timber Ajax 6,91
5. Ibrahim Sangaré PSV 6,84
= Gernot Trauner Feyenoord 6,84
7. Lisandro Martínez Ajax 6,83
8. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,81
9. Luis Sinisterra Feyenoord 6,72
10. Olivier Boscagli PSV 6,64
= Remko Pasveer Ajax 6,64
12. Mauro Júnior PSV 6,55
13. Marcos Senesi Feyenoord 6,54
14. Owen Wijndal AZ 6,52
15. Daley Blind Ajax 6,49
= Marcus Pedersen Feyenoord 6,49
17. Antony Ajax 6,47
18. Dusan Tadic Ajax 6,46
19. Lars Unnerstall FC Twente 6,45
20. Steven Berghuis Ajax 6,41
= Mario Götze PSV 6,41
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Meer R. van Wolfswinkel
Meer over R. van Wolfswinkel
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.