PSV loopt ondanks knappe comeback enorme schade op in titelrace

PSV heeft zaterdagavond een fikse dreun opgelopen in de titelrace met Ajax. Op bezoek bij FC Twente kende de ploeg van Roger Schmidt een dramatische start, maar PSV wist in de slotfase van de wedstrijd de ruime achterstand toch ongedaan te maken. De Eindhovenaren zien door het gelijkspel het gat met Ajax groeien tot vier punten.

FC Twente
FC Twente
3 - 3
PSV
PSV

PSV wilde na zes zeges op rij in de Eredivisie ook nummer vier Twente aan de zegekar binden. Vooraf was het perspectief voor de Eindhovenaren vrij gunstig. De laatste keer dat PSV onderuit ging tegen de Tukkers was in mei 2013. Eerder dit seizoen werd Twente, dat de voorgaande vier duels in de Eredivisie won, met 5-2 aan de kant gezet in het Philips Stadion.

Ontluisterend PSV
De uitverkochte Grolsch Veste had echter al vroeg reden tot juichen. Bij een vrije trap van Michal Sadílek bokste de weifelende Joël Drommel de bal tegen de op hem af stormende Joshua Brenet, waarna de bal in het doel verdween. Tot opluchting van Drommel en PSV werd het vroege doelpunt afgekeurd vanwege hands van voormalig PSV'er Brenet.

Tien minuten later was het alsnog reglementair raak voor Twente en weer zag Drommel er niet goed uit tegen zijn ex-werkgever. Michel Vlap stuurde Dimitrios Limnios de diepte in en de Griek wist de bal via de uitgekomen Drommel voor de voeten van Ricky van Wolfswinkel te krijgen. De spits tikte vervolgens van dichtbij raak. De voorsprong kwam niet als een verrassing gezien het spelbeeld.

Slechtste start sinds 1994
Die voorsprong werd al snel uitgebreid. Op aangeven van Rots kon Van Wolfswinkel alleen op Drommel af en maakte zijn tweede van de avond. Ramiz Zerrouki zag kort daarna zijn schot op de paal eindigen, maar zes minuten na de 2-0 maakte Vlap de rampzalige start voor PSV compleet door de 3-0 binnen te tikken. Weer was Rots verantwoordelijk voor de assist.

Voor PSV was het de slechtste start van een competitiewedstrijd sinds oktober 1994, toen Ajax in het Philips Stadion na zestien minuten al 0-3 voor stond. De Twentse storm ging betrekkelijk snel liggen na de derde goal en door een treffer van Joey Veerman, een schot van afstand na een slippertje van Vlap, was er bij rust toch iets van houvast voor de bezoekers.

Cody Gakpo was als invaller trefzeker voor PSV en zag een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel.

Entree Gakpo
Schmidt greep hard in tijdens de rust en bracht Cody Gakpo, Noni Madueke en André Ramalho binnen de lijnen. Zeven minuten na zijn entree bewees Gakpo direct weer zijn waarde voor PSV. Met een venijnig schot van buiten het strafschopgebied liet hij Lars Unnerstall kansloos en maakte zijn negende goal van het seizoen. Na een uur spelen leek Gakpo op aangeven Mario Götze ook de 3-3 te maken, maar de arbitrage oordeelde dat hij in buitenspelpositie scoorde.

Waar PSV aandrong voor een derde doelpunt, had Vlap de vierde Twentse treffer op zijn voet. Van dichtbij schoot hij hard tegen de lat. Aan de andere kant trad Unnerstall twee keer alert op om Gakpo van scoren te houden. De Duitse goalie van Twente trad een paar minuten voor tijd ook als reddende engel op voor de thuisploeg nadat Madueke de paal raakte en Ibrahim Sangaré in de rebound dacht te kunnen scoren. Unnerstall pareerde de inzet van de Ivoriaan met een katachtige redding.

In de blessuretijd verrichtte de uitblinkende keeper van Twente weer een spectaculaire redding op een schot van Philipp Max, maar in de rebound tastte Unnerstall mis bij een duel met Olivier Boscagli. De Fransman zag zijn kopbal binnen vallen en hij bezorgde PSV op die manier nog een punt.