Speler van de Week: Gakpo en de wijze raad van Hiddink

Reacties

Tijdens een ploeterpartij in optima forma stond Cody Gakpo op. De vleugelflitser nam PSV bij de hand tegen Go Ahead Eagles en is beloond met de titel VI Speler van de Week.

Speler van de Week: Gakpo en de wijze raad van Hiddink
© Pro Shots
Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles
1 - 2
PSV
PSV

'Wat ik mooi vind om te zien, is de ontwikkeling van bijvoorbeeld Gakpo', zo staat Guus Hiddink deze week bij PSV TV stil bij de topvorm van de Oranje-international. De trainer die de Eindhovenaren aan de Europa Cup I-zege van 1988 hielp, fungeerde begin 2020 als klankbord voor interim-hoofdtrainer Ernest Faber en sprak in die tijd geregeld met de PSV-talenten, onder wie Gakpo.

De buitenspeler nam volgens Hiddink in die periode te veel hooi op de vork. 'Ik vond dat hij in de begintijd te veel aan de linksbackpositie zijn acties begon. Dan moet hij diagonaal vijftig meter oversteken.' De Achterhoeker adviseerde Gakpo om 'het meer te gaan zoeken' tussen de linies. 'Zodat je niet vijftig meter hoeft te overbruggen, maar dertig meter.'

Tegen Go Ahead Eagles hield Gakpo zich niet helemaal aan de wijze raad van Hiddink, aangezien hij zo'n beetje overal te vinden was. In De Adelaarshorst wankelde PSV en was het vooral aan de geboren Eindhovenaar te danken dat de ploeg van Roger Schmidt een tweede dreun in een halve week tijd bespaard bleef. Vlak voor tijd legde Gakpo een corner op het hoofd van de doeltreffende Marco van Ginkel, waarmee het fel aandringende Go Ahead beroofd werd van een punt. Zeer fraai was zijn 0-1: goed anticiperend op een passje van Eran Zahavi, de tegenstander van zich afhoudend en overtuigend uithalen.

Toen leek er nog geen vuiltje aan de lucht, maar Go Ahead nam langzaam het heft in handen tegen het stroperig voetballende PSV, dat wel erg afhankelijk was van de ingevingen van Gakpo, die tegen Feyenoord nog werd gewisseld omdat hij tijdens de interlandperiode een blessure had opgelopen. Tegen Go Ahead was de international in elk geval topfit. De aanvaller was betrokken bij liefst tien doelpogingen: zeven schoten en drie gecreëerde kansen. Hiddink zal ervan genoten hebben. 'Hij heeft de vaardigheid om mensen uit te spelen, nou, als je die vaardigheid hebt, heb je heel veel extra in je team.' Met een Ajax dat zeldzaam vroeg de topvorm te pakken heeft, zal PSV nog veel hebben aan Gakpo's bijzondere kwaliteiten.

TOPVIJF VAN DE ZESDE SPEELRONDE

Uitblinkers genoeg tijdens de midweekse speelronde. Gakpo werd net iets beter beoordeeld dan Bart Ramselaar, Dusan Tadic, Noussair Mazraoui en Guus Til, die allen eveneens scoorden én wonnen gedurende speelronde zes.

Speler Club Cijfer
Cody Gakpo PSV 8,5
Dusan Tadic Ajax 8,0
Bart Ramselaar FC Utrecht 8,0
Noussair Mazraoui Ajax 8,0
Guus Til Feyenoord 8,0

ALGEMEEN KLASSEMENT

Mazraoui incasseerde een 8 en handhaafde zich daarmee aan de leiding, voor Jurriën Timber (die niet in actie kwam tegen Fortuna Sittard) en Tadic. Gakpo verruilt dankzij zijn 8,5 de gedeelde twaalfde voor de vierde positie.

Speler Club Cijfer
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,46
2. Jurriën Timber Ajax 7,20
3. Dusan Tadic Ajax 7,13
4. Cody Gakpo PSV 7,00
= Gernot Trauner Feyenoord 7,00
6. Luis Sinisterra Feyenoord 6,95
7. Lisandro Martínez Ajax 6,90
8. Daley Blind Ajax 6,75
= Ryan Gravenberch Ajax 6,75
= Freek Heerkens Willem II 6,75
= Bryan Linssen Feyenoord 6,75
12. Robin Pröpper FC Twente 6,67
= Lars Unnerstall FC Twente 6,67
= Kwasi Wriedt Willem II 6,67
15. Steven Berghuis Ajax 6,65
16. Mark van der Maarel FC Utrecht 6,63
= Bruma PSV 6,63
18. Orkun Kökcü Feyenoord 6,60
19. Edson Álvarez Ajax 6,58
= Henk Veerman SC Heerenveen 6,58
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer C. Gakpo
Meer over C. Gakpo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.