Goal Kudus geeft ruime zege Ajax bij Fortuna Sittard extra glans

Ajax heeft de monsterzege op SC Cambuur een passend vervolg gegeven. De Amsterdammers hadden dinsdag geen kind aan Fortuna Sittard en wonnen opnieuw met ruime cijfers. Mohammed Kudus luisterde zijn rentree op met een doelpunt.

Fortuna Sittard
0 - 5
Ajax
Ajax

De avond begon voor Ajax nog met een kleine tegenslag. In de warming-up bleek dat Jurriën Timber niet fit genoeg was voor een basisplaats, waardoor voormalig Fortuna-verdediger Perr Schuurs aan de aftrap verscheen. In de openingsfase van het duel kreeg ook de thuisploeg te kampen met blessureleed. Publiekslieveling Mickaël Tirpan moest de strijd al na acht minuten staken en werd vervangen door Samy Baghdadi.

Op dat moment had Ajax al kans op kans gestapeld en mocht het een klein wonder heten dat de bezoekers nog niet op voorsprong stonden. Zo had Antony pech dat zijn inzet met kunst- en vliegwerk uit de doelmond werd gewerkt. Toch liet de openingstreffer niet lang op zich wachten. Na dik tien minuten belandde een mislukte pass van Ryan Gravenberch enigszins fortuinlijk voor de voeten van Steven Berghuis, die de trekker overhaalde. De aanvaller schoot de bal door de benen van doelman Yanick van Osch binnen (0-1).

Voor Berghuis betekende dat zijn derde doelpunt op rij in het shirt van Ajax. De Oranje-international scoorde ook al tegen Sporting Portugal en SC Cambuur. De treffer van Berghuis bleek het startschot van een doelpuntrijke eerste helft voor de Amsterdammers, die via Noussair Mazraoui (droge knal in de korte hoek) en Dusan Tadic (knap schot uit de draai) snel wegliepen bij Fortuna Sittard (0-3).

Kudus
De gedachten van de Limburgers dwaalden halverwege ongetwijfeld even af naar zaterdag, toen SC Cambuur een gigantisch pak slaag kreeg in de Johan Cruijff Arena (9-0). Met de herstelde Mohammed Kudus in plaats van doelpuntenmaker Berghuis nam Ajax in de tweede helft wat gas terug. Dat weerhield de Ghanese spelmaker er niet van zijn rentree twintig minuten voor tijd op te luisteren met een treffer. Op aangeven van Tadic tikte Kudus, die de laatste twee maanden kampte met een enkelblessure, van dichtbij binnen (0-4).

Ajax bleef domineren en liep in de slotfase via een feilloos een-tweetje tussen invaller Nicolás Tagliafico en Tadic verder uit. De Argentijn zag zijn inzet via de voet van Van Osch in het doel verdwijnen en zorgde zo voor het slotstuk van de avond (0-5). Door de eenvoudige overwinning blijft de ploeg van Erik Ten Hag na zes wedstrijden koploper in de Eredivisie, Fortuna Sittard moet genoegen nemen met de zestiende plaats.