Speler van de Week: draaischijf Stengs overmeestert Philips Stadion

Reacties

Calvin Stengs bevestigde op Super Sunday eens te meer zijn status van toptalent. Zijn weergaloze optreden in de topper tegen PSV leverde de AZ-aanvaller de titel Speler van de Week op.

Speler van de Week: draaischijf Stengs overmeestert Philips Stadion

12 augustus 2017. Calvin Stengs loopt in de beginfase van het uitduel met PSV een zware blessure op en zou ruim een jaar uit de roulatie zijn. 27 oktober 2019. Met Stengs als een van de grote uitblinkers rekenen de Alkmaarders zeer overtuigend af met PSV, dat een eeuwigheid geleden voor het laatst in competitieverband had verloren voor eigen publiek. De horrorblessure heeft de doorbraak van de AZ-parel alleen vertraagd, maar zeker niet uitgesteld. Bij zowel de 0-1 van Myron Boadu als de 0-3 van Jonas Svensson verzorgde Stengs de assist, maar zijn bijdrage bleef niet beperkt tot een hoofdrol bij deze goals.

De twintigjarige aanvaller (die tegen PSV als aanvallende middenvelder speelde) was voortdurend een bron van gevaar en vond bijna altijd de juiste oplossing in balbezit. Steeds strooide Stengs met vernuftige balletjes. 'Het is lekker spelen', vertelde de uitblinker naderhand met een grote lach aan VI. 'Die rode kaart voor PSV hielp wel. Daarvoor had ik al het gevoel dat we de beter voetballende ploeg waren, maar zij kwamen er alsnog een paar keer gevaarlijk uit.'

Glunderende Stengs: 'Owen, Myron en ik hadden dit vroeger uitgedacht'

Ook Boadu en Owen Wijndal, twee andere exponenten van de succesvolle jeugdopleiding van AZ, vielen in zeer positieve zin op in het Philips Stadion. 'Dat het nu zo goed gaat, met Myron en Owen, dat hadden we van tevoren uitgedacht toen we wat jonger waren.' Met drie goals en zes assists deelt Stengs met Boadu de vierde plaats in het MVP-klassement. Alleen Dusan Tadic, Donyell Malen en Hakim Ziyech leverden tot nu toe een rechtstreekse bijdrage aan méér Eredivisie-doelpunten.

Mede dankzij Stengs heeft AZ in 2019 heel gedecideerd afgerekend met het 'topperscomplex'. Eerder werd in eigen huis al afgerekend met Ajax en PSV en in De Kuip overtuigend gewonnen van Feyenoord. In 1981 boekte AZ voor het laatst zoveel zeges op de traditionele topdrie-clubs. Destijds veroverden de Alkmaarders het landskampioenschap. Zit zo'n stunt er opnieuw in? Stengs wil niets weten van aangepaste doelstellingen. 'Het is nog vroeg in het seizoen. De prijzen worden verdeeld aan het einde, we moeten naar onszelf kijken.' Volgende week wacht een thuisduel met FC Twente en wellicht heeft Stengs op dat moment een voorselectieschap van Oranje in de tas.

TOPVIJF SPEELRONDE 11

Stengs verdiende een 8 voor zijn optreden tegen PSV. Vier andere spelers kregen afgelopen weekeinde eenzelfde hoge beoordeling: Daley Blind, Boadu, Mark Diemers en Lex Immers. Uiteraard werden zij allemaal uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd, op Boadu na. De aanvaller had met Stengs dan ook stevige concurrentie.

Speler Club Cijfer
1. Calvin Stengs AZ 8,0
2. Daley Blind Ajax 8,0
3. Myron Boadu AZ 8,0
4. Mark Diemers Fortuna Sittard 8,0
5. Lex Immers ADO Den Haag 8,0

ALGEMEEN KLASSEMENT

In het algemeen klassement meldt Stengs zich in de topvijf. Mohamed Ihattaren, die door een blessure niet in actie kon komen bij PSV, leidt nog steeds de dans. Blind is, ten koste van Mauro Júnior, de nieuwe nummer twee. Bij de eerste twintig staan liefst acht spelers van Ajax.

Speler Club Gemiddelde
1. Mohamed Ihattaren PSV 6,93
2. Daley Blind Ajax 6,82
3. Mauro Júnior Heracles Almelo 6,77
4. Lisandro Martínez Ajax 6,70
5. Calvin Stengs AZ 6,68
6. Fredrik Midtsjø AZ 6,65
Donyell Malen PSV 6,65
8. Dusan Tadic Ajax 6,64
Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,64
10. Donny van de Beek Ajax 6,63
11. Nicolás Tagliafico Ajax 6,60
12. Teun Koopmeiners AZ 6,55
Gyrano Kerk FC Utrecht 6,55
14. Jonas Svensson AZ 6,50
Quincy Promes Ajax 6,50
Hakim Ziyech Ajax 6,50
Myron Boadu AZ 6,50
Bryan Smeets Sparta Rotterdam 6,50
19. Willem Janssen FC Utrecht 6,45
Joël Veltman Ajax 6,45
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.