Sparta-held Sanusi: 'Het is geen toeval'

Het woord kampioen blijft verboden bij Sparta Rotterdam. Maar matchwinner Ryan Sanusi tilt er niet zwaar aan na weer een ontsnapping. 'Het is een mentale kwestie.'

Pas als de titel in de Jupiler League daadwerkelijk op zak is, mag het woord kampioen worden gebezigd bij Sparta. Maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de vlag op Het Kasteel mag worden gehesen. Inmiddels is de voorsprong dertien punten, met nog een wedstrijd achter de hand.

Dit keer was het Ryan Sanusi die Sparta behoedde voor het eerste puntenverlies op eigen veld. De Belgische middenvelder zorgde in blessuretijd voor de ontlading voor de thuisploeg, die dankzij de 3-2 zege op FC Emmen verder uitliep op het morsende VVV-Venlo.

'Het was een knotsgekke slotfase', zei de matchwinner tegen FOX Sports. Want het was meer dan alleen zijn treffer geweest die de laatste minuten bijzonder hadden gemaakt. In de 86ste minuut had invaller Sherjill McDonald Sparta op 2-1 gezet. Na de 2-2 van Derre Kwee dacht FC Emmen een puntje te pakken.

'En toen viel die bal mooi voor mijn voeten en schoot ik hem binnen', keek Sanusi terug op zijn late goal. 'Maar het is geen toeval. Het is meerdere keren gebeurd dat we in de slotfase de wedstrijd nog beslissen. Dat komt vooral, omdat we er altijd in blijven geloven. We laten nooit onze hoofdjes hangen. Het is een mentale kwestie. En elke keer is dat beloond. We raken niet in paniek.'

Sanusi weigerde het woord kampioen in zijn mond te nemen, ook al is die titel na een serie van veertien thuiszeges op rij wel heel dichtbij gekomen. 'Dat is ook niet belangrijk. We moeten het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken, dan komt het vanzelf.'