Sparta zit AZ dwars en knokt zich mede dankzij wissels naar punt

Sparta Rotterdam en AZ hebben elkaar zaterdag in evenwicht gehouden. De thuisploeg knokte zich in de tweede helft terug van een achterstand, terwijl de formatie van trainer Maarten Martens punten verspeelde in de jacht op nummer drie FC Twente.

Sparta Rotterdam
1 - 1
AZ
AZ

AZ tankte vorige week flink wat vertrouwen door Ajax met 2-0 te verslaan en zo een gat te slaan met de nummer vijf van de Eredivisie. Sparta zakte de afgelopen weken juist weg en won voor het treffen met de Alkmaarders slechts een keer in zes wedstrijden. Na een wat afwachtend begin nam AZ halverwege de eerste helft wel de leiding. Ruben van Bommel speelde Sven Mijnans in en de middenvelder legde af op Yukinari Sugawara. De Japanner twijfelde niet en haalde met succes uit in de verre hoek: 0-1.

Sparta ging daarna voor de gelijkmaker en kreeg ook kansen via onder anderen Djevencio van der Kust, waarbij doelman Mathew Ryan reddend optrad. Een doelpunt volgde voor de rust niet en de statistieken boden Sparta vervolgens weinig hoop. Waar AZ dit seizoen bij een voorsprong in de rust geen enkele wedstrijd verloor, won Sparta juist nog niet bij een achterstand na 45 minuten.

Ook in de tweede helft kwam Sparta lange tijd niet tot een doelpoging. AZ slaagde daar wel in en stuitte op doelman Nick Olij, die een poging van Vangelis Pavlidis met een katachtige reflex uit zijn goal hield. Zijn collega aan de andere kant, Ryan, had even later net zo'n goede redding in huis toen Tobias Lauritsen eindelijk eens voor een doelpoging zorgde namens Sparta.

Ryan had dus een antwoord op die inzet, maar moest niet lang daarna alsnog vissen. De wissels van Sparta hadden daarbij direct effect. Charles-Andreas Brym kreeg de bal van Pelle Clement en slingerde de bal vanaf de linkerkant voor. Arne Verschueren kopte via de handen van de Australische keeper van AZ raak en zorgde zo voor 1-1. Een winnende goal volgde daarna niet meer, waardoor de statistiek uit de rust toch bevestigd werd.