Sparta verslaat Vitesse opnieuw en zet historische cijfers neer

Sparta Rotterdam blijft uitstekend presteren in de Eredivisie. De nummer zes van de ranglijst won zaterdag van Vitesse en boekte zo de twaalfde zege van het seizoen. Sinds de invoering van het driepuntensysteem stond Sparta nog nooit op zo veel punten na 25 speelrondes.

Sparta Rotterdam
3 - 1
Vitesse
Vitesse

Sparta is de grote verrassing van het seizoen en de ploeg van trainer Maurice Steijn won eerder in Arnhem al met 0-4. De Arnhemmers zullen gebrand zijn geweest om een goed resultaat te boeken, ook omdat de laatste drie wedstrijden verloren gingen. De start van Vitesse was nog goed. Maximilian Wittek nam een corner kort op Kacper Kozlowski, die zich vrijspeelde en dribbelde rond de achterlijn. Zijn pass bereikte Dominik Oroz, die zijn voet tegen de bal zette en zo van dichtbij de score opende.

Heel lang duurde de Arnhemse feestvreugde niet, want Sparta kwam vijf minuten later al langszij. Vito van Crooij nam een vrije trap en slingerde de bal op het hoofd van Arno Verschueren, die met een kopbal voor de 1-1 zorgde. De goal uit een standaardsituatie was extra knap, want Vitesse is dit seizoen de ploeg waartegen clubs het minste gevaar stichten uit dodespelmomenten. Doelman Nick Olij voorkwam daarna een nieuwe voorsprong van Vitesse met een redding op een inzet van Kozlowski.

Vlak voor rust nam Sparta aan de andere kant de leiding. Daarbij was er een negatieve rol voor doelman Kjell Scherpen, die vorige week tegen AZ ook al in de fout ging. De keeper, die in de voorselectie van het Nederlands elftal zit, verkeek zich op een voorzet van Shurandy Sambo. De rechtsback slingerde de bal vanaf de rechterkant voor, waarop Scherpen besloot om te duiken. De keeper miste echter de bal en zag Koki Saito vervolgens in een leeg doel scoren: 2-1.

Kjell Scherpen baalt na een treffer van Sparta.

Waar Scherpen bij de treffer in de fout ging, voorkwam hij na rust nog wel een grotere voorsprong van Sparta. De doelman redde op pogingen van Saito en Sambo. Vitesse stelde daar alleen een mogelijkheid van Matus Bero tegenover. De Arnhemmers eindigden de wedstrijd niet met elf. Tien minuten voor het einde werd scheidsrechter Laurens Gerrets naar het scherm geroepen door de VAR vanwege een overtreding van Wittek op Sambo. Gerrets wist na het zien van de beelden genoeg en trok de rode kaart. In de slotfase tekende Joshua Kitolano ook nog voor 3-1 en was de wedstrijd beslist.

Sparta is bezig aan een historisch seizoen. De laatste keer dat de Rotterdammers na 25 speelrondes in de Eredivisie op meer dan twaalf overwinningen stonden, was in het seizoen 1978/79. Toen stond de teller op dertien. Vitesse blijkt de afgelopen jaren een van de favoriete tegenstanders van Sparta. Sinds de promotie in 2019 pakte de club zestien punten tegen de Arnhemmers. Tegen geen andere club werden er in die periode meer punten gepakt.