Sparta dompelt De Graafschap in rouw en promoveert

Sparta Rotterdam keert na een jaar terug in de Eredivisie. De club uit Rotterdam won dinsdag in Doetinchem van De Graafschap, dat daardoor na één seizoen weer afdaalt naar de Keuken Kampioen Divisie.

De Graafschap
0 - 2
Sparta Rotterdam

Dankzij de overwinning in Rotterdam had De Graafschap het Eredivisie-ticket voor het grijpen. De formatie van trainer Henk de Jong schakelde eerder al SC Cambuur uit. De Jong staat komend seizoen weer aan het roer in Leeuwarden. Ondanks de nederlaag in eigen huis had de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie duidelijk nog niet opgegeven.

De eerste mogelijkheid was wel voor de thuisploeg. Nabil Bahoui kon net niet bij een voorzet van Furdjel Narsingh. Aan de andere kant moest keeper Nigel Bertrams reddend optreden op een kopbal van Dries Wuytens. De Graafschap kreeg vervolgens een tik te verwerken toen sterkhouder Azor Matusiwa met een blessure van het veld moest. Frank Olijve verving de middenvelder.

Het duel bleef gelijk opgaan en kort na de wissel van Matusiwa meldde de thuisploeg zich weer voor het doel van Sparta. Er ontstond een scrimmage, maar de bal ging niet in het doel. Een verdediger van de Rotterdammers zou de bal nog met de hand hebben geraakt. Scheidsrechter Kevin Blom en de VAR gaven De Graafschap echter geen strafschop. Tot aan de rust volgden er nog kansen, maar geen goals. Zo gingen pogingen van Abdou Harroui en Laros Duarte van Sparta over en kregen Jordy Tutuarima en Olijve de bal er ook niet in.

Sparta moest in de tweede helft twee keer scoren, maar De Graafschap kreeg de eerste kansen na rust. Youssef El Jebli kopte over het doel op aangeven van Charlison Benschop en een voorzet van Tutuarima zeilde voor het doel langs. Even later dwong Benschop doelman Tim Coremans tot een redding. Coremans werd eerder op de dinsdag nog vader.

Halverwege de tweede helft werd Sparta sterker. Met invaller Halil Dervisoglu, die Mohamed Rayhi verving, in de ploeg ging de ploeg van trainer Henk Fraser op jacht naar 0-1. De tijd begon ook te dringen, aangezien er twee goals nodig waren. De eerste viel na 74 minuten. Lars Veldwijk speelde de bal door de benen van Tutuarima en loste tot twee keer toe een schot. Bertrams redde ternauwernood, maar was kansloos op de intikker van dichtbij van Dervisoglu: 0-1.

Zo had Sparta weer alle hoop op een stunt op De Vijverberg, want één treffer was voldoende om alsnog promotie veilig te stellen. Dat doelpunt voel na 84 minuten toen Adil Auassar de bal binnen kopte op aangeven van Duarte. Zo barstte al een klein Rotterdams feest los, maar er moest nog wel volgehouden worden tot het einde. Dat lukte, zelfs na een grote kans voor Sven Nieuwpoort, waardoor Sparta promoveerde en De Graafschap weer afdaalde.