RKC terug in Eredivisie na krankzinnige ontknoping tegen Go Ahead

RKC Waalwijk keert na vijf jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. De formatie van trainer Fred Grim slaagde daarin door in een waar spektakelstuk in Deventer tegen Go Ahead Eagles te winnen en daardoor te promoveren uit de Keuken Kampioen Divisie.

Go Ahead Eagles
4 - 5
RKC Waalwijk

RKC, dat in 2014 degradeerde uit de Eredivisie, kende na de 0-0 in eigen huis van zaterdag een droomstart op De Adelaarshorst. De Waalwijkers begonnen sterk en kregen al na twaalf minuten een strafschop. Roland Baas vloerde de van een schorsing teruggekeerde Stijn Spierings. Scheidsrechter Dennis Higler wuifde het eerst weg, maar wees na zeer kort overleg met zijn assistent alsnog naar de stip. Feyenoord-huurling Emil Hansson schoot RKC vervolgens op voorsprong: 0-1.

Go Ahead maakte in de beginfase geen beste indruk en was slordig in de passing. RKC was wat feller, maar veel grote kansen leverde dat niet op. Pas na een half uur moest Go Ahead-doelman Hobie Verhulst reddend optreden. Anas Tahiri speelde Spierings vrij met een fraaie pass en de middenvelder vond Dylan Seys, maar de vleugelaanvaller schoot tegen de keeper aan. Kort daarna meldde de thuisploeg zich eindelijk voor het Waalwijkse doel. Een vrije trap van Istvan Bakx werd door niemand aangeraakt en belandde tegen de paal. Kort daarna redde doelman Etienne Vaessen op een schot van Bakx.

RKC liet zich niet van de wijs brengen door het fanatieke publiek in Deventer. De bezoekers werden voor de rust zelfs enorm in het zadel geholpen door Go Ahead-verdediger Jeroen Veldmate. Hij raakte de bal tijdens de opbouw helemaal verkeerd en passte zo in de voeten van Spierings. De aanvallende middenvelder van RKC besloot meteen uit te halen en schoot hard raak: 0-2. Veldmate maakte zijn fout daarna wel enigszins goed. Higler wees opnieuw naar de stip toen Thomas Verheydt naar de grond ging. Het leek een makkelijk gegeven strafschop, maar de VAR ging wel mee in de beslissing. Veldmate schoot raak. Zo stond het bij rust 1-2.

Incident
De tweede helft begon iets later dan gepland vanwege een incident in de kleedkamer van RKC. De clubarts van de Waalwijkers werd in de rust onwel, wat zorgde voor schrik bij de spelers van de club. Arbiter Higler ging ermee akkoord om iets later af te trappen. De arts was bij het begin van de tweede helft wel weer bij kennis.

Comeback
In de tweede helft toonde Go Ahead over een flinke dosis vechtlust te beschikken. Met 1-2 was er nog alles om voor te spelen, maar de Deventenaren moesten wel minimaal twee keer scoren. Dat lukte al na tien minuten. Richard van der Venne kreeg de bal van Bakx en haalde uit. Het schot werd van richting veranderd en belandde in het doel achter Vaessen: 2-2.

Gesterkt door de gelijkmaker en het feit dat het nog vroeg in de tweede helft was, ging Go Ahead op jacht naar de 3-2. RKC hield in die fase vooral tegen, maar slaagde daar niet lang in. Bakx werd aan de linkerkant aangespeeld en hoewel de aanname van de middenvelder niet optimaal was, schoot hij uit de draai wel diagonaal raak. Zo stond Go Ahead virtueel in de Eredivisie en miste ook nog een kans op 4-2. Van der Venne raakte de lat.

Slotoffensief
Toch had RKC maar één goal nodig om op basis van uitdoelpunten weer aan de leiding te gaan. Er volgde een Waalwijks offensief op jacht naar de gelijkmaker. Nu was het Go Ahead dat vooral tegenhield en daar ook niet in slaagde. Rechtsback Juriën Gaari snelde vanaf de rechterkant het strafschopgebied in en vond Hans Mulder, die in de eerste helft al de geblesseerde Daan Rienstra had vervangen. Een tikje van dichtbij was genoeg om RKC de 3-3 te bezorgen.

Daarmee was het nog niet gedaan met het spektakel in Deventer, want nu had Go Ahead weer één treffer nodig voor een plek in de Eredivisie. De slotminuten van de wedstrijd gingen in en tegen de extra tijd aan was het invaller Pieter Langedijk die het deed voor de Deventenaren. De aanvaller kreeg de bal aan de rechterkant en haalde hard uit. De bal vloog in de verre hoek, waardoor Go Ahead het promotiefeest alvast ging vieren.

Dat bleek voorbarig, want RKC ging nog één keer voor een treffer. En alsof er nog niet genoeg gekke dingen waren gebeurd, viel de 4-4 ook nog. In de allerlaatste seconden was het Spierings die vanaf een meter of elf raak schoot en een groot Waalwijks feest ontketende. Go Ahead wilde daarna nog voor de 5-4 gaan, maar kreeg in de tegenaanval een strafschop tegen. Mario Bilate schoot raak: 4-5.