Sparta blijft overeind in Friesland door uitblinkende derde doelman

Sparta Rotterdam heeft een tumultueuze week afgerond met één veroverd punt op bezoek bij SC Heerenveen. Tegen de Friezen bleven de Rotterdammers overeind. De noodgedwongen opgestelde derde keeper Tim Coremans werd de grote uitblinker.

sc Heerenveen
0 - 0
Sparta Rotterdam

Een rumoerige week moest door de Kasteelclub worden afgesloten met een bezoek aan Friesland. Trainer Henk Fraser, die technisch directeur en vertrouwenspersoon Henk van Stee zag vertrekken, bleef op aandringen van zijn spelersgroep in dienst van de club. Met als doel directe handhaving.

Al voor de aftrap moest Fraser echter zijn eerste tegenslag verwerken. Tweede doelman Benjamin van Leer, die op moest treden bij afwezigheid van de geblesseerde Maduka Okoye, viel uit in de warming-up. Derde keeper Tim Coremans mocht zijn trainingspak uittrekken.

Voor Coremans was het de eerste wedstrijd op het hoogste niveau in ruim twee jaar. De doelman die enkele seizoenen geleden nog promoveerde als eerste keeper met de Rotterdammers, verloor zijn plaats na een kopstoot in duel met FC Groningen. En op het moment dat hij zijn plaats leek te heroveren, liep hij een zware knieblessure op.

Mario Engels en Vito van Crooij werden overigens gepasseerd door Fraser. Mo Osman en Emanuel Emegha mochten beginnen. Bij Heerenveen koos trainer Johnny Jansen voor dezelfde elf als die een week eerder nog wisten te winnen op bezoek bij Heracles Almelo (0-1).

Sparta, dat sinds 12 september maar één keer won en het gehele seizoen slechts één keer het doel schoon hield, probeerde in Heerenveen de huid duur te verkopen. De thuisploeg kreeg nauwelijks druk op de Spartanen, die Heerenveen-uitblinker Joey Veerman bekwaam schaduwden. En daar tegenover kwam Sparta er af en toe een paar keer gevaarlijk uit. Met een poging van Lennart Thy uit een hoekschop als grootste mogelijkheid. Even voor rust werd een doelpunt van Emegha afgekeurd wegens buitenspel.

Juist vanwege de structurele defensieve instabiliteit en de keeperswisseling zou Sparta op het eerste oog de te kloppen ploeg zijn, maar juist doelman Coremans groeide in de wedstrijd. Eerst door vlak voor rust binnen enkele seconden twee keer adequaat op te treden. Daarna door na rust opnieuw een handvol keren de bal uit het doel te ranselen. Achtereenvolgens Filip Stevanovic, Rami Kaib, Tibor Halilovic en Joey Veerman kregen met de goalie te maken.

Buiten een poging van Bryan Smeets, gepareerd door Heerenveen-doelman Xavier Mous, kwam Sparta er de tweede helft moeilijk uit. Maar met de druk van de wegtikkende tijd nam ook de onzorgvuldigheid bij de Friezen toe. Het vond nauwelijks een gaatje in de steeds hechter opererende Sparta-defensie. En als het al een gaatje vond, was daar steeds Coremans.

Impulsen van invallers Benjamin Nygren en Siem de Jong bleven uit. Sterker, van een slotoffensief was nauwelijks spraken. Het waren juist de Rotterdammers die steeds meer uit hun schulp kropen. Zonder daarbij dicht bij een treffer te komen. De ploeg van Fraser maakte de wedstrijd op professionele wijze dood, waardoor de brilstand op het bord bleef staan. Al moesten de Spartanen nog één keer naar adem happen, maar in de absolute slotseconden reageerde Coremans opnieuw adequaat. Dit keer op een kopbal van Henk Veerman. Het onderstreepte zijn sublieme optreden.

Door het punt heeft Sparta het gat met nummer vijftien Heracles Almelo tot drie punten verkleind. De Tukkers hebben echter nog wel één wedstrijd tegoed. Heerenveen schiet met het gelijke spel niet veel op en blijft nog tenminste één dag in het linkerrijtje bivakkeren.