Spaanse media: Barça en De Jong kunnen 'Busquets-dependencia' niet verhullen

Reacties

De eerste Clásico van dit seizoen leverde weinig spektakel op en nog minder doelpunten (0-0). Real Madrid was bovenliggend tegen de aartsrivaal, maar nam niet meer dan een punt mee uit Camp Nou. De Spaanse kranten zijn het erover eens: Real had de zege verdiend.

Spaanse media: Barça en De Jong kunnen 'Busquets-dependencia' niet verhullen
© Pro Shots

'Real Madrid komt gesterkt uit de Clásico. Niet alleen vanwege het punt op vijandelijke bodem, maar ook vanwege het spel dat de ploeg liet zien binnen de lijnen', schrijft Marca. 'Real was met een plan naar Camp Nou gekomen, terwijl Barcelona's plan er vooral uit bestond om Lionel Messi de bal te geven en te wachten op een oplossing. Die kwam er niet.'

Het Catalaanse Mundo Deportivo is, niet zo verrassend, wat lovender over het spel van Barcelona. De thuisclub was weliswaar niet zichzelf, maar hield toch stand. 'Real Madrid zette grote delen van de wedstrijd beter druk, maar de ploeg van Ernesto Valverde wist kansen te creëren uit het niets. Uiteindelijk kon het alle kanten op, maar het is Barcelona dat op doelsaldo nog lijstaanvoerder is', stelt de krant tevreden.

Verbazing is er met name over de absentie van Sergio Busquets op het middenveld van Barcelona. De officiële lezing was dat Busquets grieperig was en daardoor niet mee kon doen. De stadionspeaker kondigde hem aanvankelijk wel aan in de basiself, maar herstelde dat later. Marca meent dat trainer Valverde hem simpelweg slachtofferde voor Ivan Rakitic. Als dat laatste waar is, zat Valverde er volgens de kranten flink naast.

'Het middenveld zoals dat nu stond werd continu overlopen door Real Madrid. Busquets is de enige speler ter wereld die om de bal vraagt, terwijl hij twee tegenstanders in zijn rug heeft', merkt El Mundo Deportivo op. 'Daardoor koos Marc-André ter Stegen voor de oplossing om dan maar de lange bal te spelen naar Luis Suárez, maar dat vereist precisie - wat Ter Stegen wel lukte - en een zekere vorm van controle over de bal - waarin Suárez niet slaagde.'

Sport geeft alleen Gerard Piqué en Lionel Messi een voldoende: beiden krijgen een 7. De andere spelers worden allen beoordeeld met een 5, ook Frenkie de Jong. 'Hij begon heel goed', schrijft de krant. 'Maar naarmate de wedstrijd vorderde verzwakte zijn spel. Hij deelde in de malaise van het tegenvallende middenveld. In de tweede helft deed hij een stap naar voren en nam hij meer deel aan het spel in zijn eerste Clásico.'

Dat laatste viel ook Mundo Deportivo op. 'De Jong speelde zijn eerste Clásico en acteerde in de eerste helft wat anoniem. Na rust verbeterde hij duidelijk', merkt de krant op, zonder de Nederlander een cijfer te geven voor zijn prestaties tegen Real Madrid. 

Waar in het verleden wel eens werd gesproken van een zekere Messi-dependencia bij Barcelona, was er volgens Marca woensdagavond een keer sprake van een duidelijk zichtbaar gemis van Busquets: Busquets-dependencia. Ongeacht de reden van zijn ontbreken stipt Marca aan dat Valverde hem eigenlijk niet kan missen op het middenrif van Barcelona.

'Real Madrid voltooit zijn grote taak niet', kopt Marca de dag na de wedstrijd in Camp Nou.
'Real Madrid voltooit zijn grote taak niet', kopt Marca de dag na de wedstrijd in Camp Nou.

'Het is geen toeval dat Barcelona's slechtste Clásico sinds tijden samenviel met de absentie van de man uit Sabadell. Niet eerder in het moderne tijdperk werd Barcelona zó voorbij gelopen. De aanhoudende druk van Real Madrid zorgde ervoor dat de spelers van Barcelona te lijden hadden en onnauwkeuriger dan ooit waren aan de bal', legt de Madrileense krant uit.

'Sergi Roberto zag alleen maar schaduwen, Ivan Rakitic hield zichzelf bezig met nutteloos werk en zelfs Frenkie de Jong was bij tijd en wijlen maar gewoon één van de spelers', aldus Marca. AS meldt dat Valverde vooraf nog met Busquets overlegde of de middenvelder wellicht een kwartier kon meespelen. Diens antwoord was positief, maar na vijf minuten opwarmen zocht hij toch weer zijn plek op de bank op - om daar tot het einde te blijven.

'Waarschijnlijk vertrouwt Valverde De Jong niet op de positie van Busquets'

'Hij kwam op de wedstrijddag aan het begin van de middag binnen en gaf aan een zware nacht te hebben gehad, maar de technische staf dacht dat het wel mee zou vallen. Toen hij nauwelijks iets at bij de lunch gaven de clubartsen hem iets tegen de koorts, maar Busquets voelde zich pas beter worden toen hij een tijdje had gelegen', haalt de krant terug.

Volgens AS dacht Valverde tot anderhalf uur voor de aftrap dat hij zijn middenvelder 'gewoon' in kon zetten, maar greep hij op het laatste moment alsnog naar Rakitic ter vervanging.

'Combate nulo', 'gevecht zonder doelpunten'. Barcelona weerstond in Camp Nou de kracht van een zeer sterk Madrid en blijft koploper, schrijft de krant.
'Combate nulo', 'gevecht zonder doelpunten'. Barcelona weerstond in Camp Nou de kracht van een zeer sterk Madrid en blijft koploper, schrijft de krant.

De collega’s van El País constateerden dat Real Madrid niet wist hoe het zijn overwicht uit moest drukken in de score, terwijl Barcelona een fletse indruk maakte. 'Er was totaal geen ambitie of gretigheid zichtbaar om te winnen. Zelfs niet van de grote rivaal.'

De Jong speelde een bescheiden rol in zijn eerste Clásico. El Periodico de Catalunya noemt de Nederlander niet in zijn nabeschouwing. De Catalaanse ochtendkrant stelt dat Barcelona toe is aan een ander masker om op te zetten in grote wedstrijden als die van woensdag en dat niet alles ligt aan Busquets' afwezigheid. 'Als de wereld íets zag, dan was het een niet vitaal Barcelona dat er thuis weinig van maakte.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.