Sombere series hangen als een donkere wolk boven Oranje

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duiken we in de statistieken. Deze keer aandacht voor het treffen met Bosnië-Herzegovina in de Nations League.

Sombere series hangen als een donkere wolk boven Oranje
© Pro Shots
Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina
0 - 0
Nederland
Nederland

Na twee speelronden in Groep A1 van de Nations League totaliseert Nederland drie punten, het gevolg van een 1-0 zege op Polen en een 0-1 nederlaag tegen Italië. Met vier punten leidt de viervoudige wereldkampioen de dans.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
6
3
3
0
7-2
+5
12
2
Nederland
6
3
2
1
7-4
+3
11
3
Polen
6
2
1
3
6-6
0
7
4
Bosnië-Herzegovina
6
0
2
4
3-11
-8
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Midweeks verloor Oranje in vriendschappelijk verband met 0-1 van Mexico, waarmee Frank de Boer teleurstellend begon aan zijn ambtstermijn als bondscoach. De laatste keuzeheer die zijn eerste twee duels verloor, was Danny Blind in 2015. Destijds bleef Nederland puntloos tegen zowel IJsland als Turkije in de EK-kwalificatie.

• Nederland leed ook een nederlaag in de laatste interland voor de aanstelling van De Boer; Italië triomfeerde met 0-1 in de Johan Cruijff Arena. De laatste keer dat Oranje minimaal drie nederlagen op rij leed, was in 2012, tegen Ierland (oefenduel), Denemarken (EK-eindronde), Duitsland (EK-eindronde) en Portugal (EK-eindronde).

Voorlopig staat Oranje dus op een negatieve balans in 2020. De laatste keer dat Nederland over een heel kalenderjaar gezien vaker verloor dan won, was in 1999 (nul overwinningen, zeven remises en twee verliesbeurten).

• Oranje treedt voor de eerste keer aan tegen Bosnië-Herzegovina. Na zondagavond blijven Montenegro, Litouwen, Gibraltar, Kosovo, Georgië en Azerbeidzjan als enige Europese landen over waartegen Nederland nimmer speelde.

De Boer kan niet beschikken over de geschorste Memphis Depay, die met negentien goals de productiefste speler in de huidige Oranje-selectie is. Met achttien treffers bezet Georginio Wijnaldum de tweede plaats op deze lijst, voor Ryan Babel (tien goals).

Bosnië-Herzegovina incasseerde donderdag een grote teleurstelling. Het Balkanland boog na een strafschoppenserie het hoofd voor Noord-Ierland in de halve finale van de EK-play-offs en zal een debuut op een Europese eindronde dus moeten uitstellen tot minimaal 2024.

• Na het debuut van Teun Koopmeiners en Owen Wijndal tegen Mexico is Marco Bizot de enige speler uit de huidige Oranje-selectie die nog wacht op zijn vuurdoop in de nationale ploeg.

• Met zijn optreden tegen Mexico klom Babel naar plek vijf op de lijst van spelers met de langste loopbaan in Oranje. Nummer vier Jan Jongbloed kan pas in het voorjaar van 2021 zijn plaats eventueel verliezen aan de 33-jarige aanvaller.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Op basis van de FIFA-ranking is Nederland de grote favoriet. Waar Oranje de dertiende plaats bezet op de mondiale voetballadder is Bosnië-Herzegovina de nummer vijftig. De ploeg van Dusan Bajevic staat nipt onder Jamaica en Schotland.

Reuzendoder De Jong klaar voor Bosnië, Babel passeert Sneijder
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.