Soeverein AZ grijpt koppositie en maakt einde aan fraaie reeks Go Ahead

Reacties

AZ is voor tenminste een paar uur koploper van de Eredivisie. De Alkmaarders boekten mede door een uitstekend optreden van Djordje Mihailovic namelijk een knappe zege op Go Ahead Eagles. Tevens werd een clubrecord uit de boeken geschoten. Voor de Deventenaren kwam na elf wedstrijd een einde aan een fraaie ongeslagen reeks.

Soeverein AZ grijpt koppositie en maakt einde aan fraaie reeks Go Ahead
© Pro Shots
Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles
1 - 4
AZ
AZ

Afgelopen weekend kreeg AZ-trainer Pascal Jansen nog een flinke domper te verwerken. Sterkhouder Dani de Wit viel tegen Fortuna Sittard (3-1 overwinning) uit met een voetblessure en bleek enkele weken uit de roulatie. De deze maand van CF Montréal overgenomen Mihailovic werd daarom in de Adelaarshorst voor de leeuwen gegooid. Aan de Vetkampstraat kon de ploeg van Jansen de koppositie in de Eredivisie pakken, maar er leek AZ een zware avond te wachten te staan.

De thuisploeg was in aanloop naar de confrontatie met AZ bezig aan een illustere reeks. Liefst elf wedstrijden was Go Ahead namelijk al ongeslagen. De nederlaag tegen Feyenoord (3-4) op 3 september was de laatste keer dat het elftal van René Hake onderuit was gegaan. Het betekende een evenaring van het clubrecord uit 1970. Tegen AZ lag er een kans om dit keer het stokoude record uit de boeken te werken. Extra frappant, omdat juist in aanloop naar die reeks, in het duel met Feyenoord, een negatief clubrecord gegrepen werd. Go Ahead verloor toen namelijk tien competitiewedstrijden op rij.

Met Mihailovic in de ploeg ging het AZ in Deventer voor de wind. Jesper Karlsson was al na ruim drie minuten gevaarlijk, maar zijn poging ging voorlangs. Daarna volgde een lange wapenstilstand, tot AZ na een half uur spelen de teugels aantrok. Jens Odgaard en Tijjani Reijnders testten Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange eerst nog, maar even later was het wél raak. Het was Vangelis Pavlidis die de trekker succesvol over kon halen. De Griekse spits kroop bij de eerste paal voor zijn directe tegenstander en bekroonde goed voorwerk van rechtsback Yukinari Sugawara (0-1). Het was de 26ste keer op rij dat AZ in een Eredivisie-wedstrijd tot scoren kwam, waardoor de gasten een clubrecord van 38 jaar oud verbeterden.

Droomavond Mihailovic
In de tweede helft ging AZ onverstoorbaar door. Go Ahead probeerde wel, maar kon nauwelijks een vuist maken tegen de vlot combinerende ploeg van Jansen. Een klein kwartier in de tweede helft werd het krachtsverschil ook in de score verder uitgedrukt. En weer was het Sugawara die een medespeler in stelling bracht. Dit keer werd Mihailovic het goudhaantje. De vervanger van De Wit bekroonde zijn goede optreden met een rake kopbal. Even hield de Adelaarshorst de adem nog in, maar na uitvoerig onderzoek van de video-arbiter bleek het een geldige treffer (0-2).

AZ, dat voor het eerst in ruim negen jaar met slechts twee Nederlanders in het veld begon, had de koppositie voor het grijpen. Spanning leek het de Alkmaarders niet op te leveren. Eenvoudig bleef AZ overeind, terwijl het bleef jagen op een derde treffer. Een opportunistisch slotoffensief van de thuisploeg bracht de titeluitdager ook niet aan het wankelen. Sterker, Sugawara schoot met een prachtig afstandsschot nog een gouden griffel om zijn uitstekende wedstrijd (0-3).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Nog met zijn hoofd in de wolken gaf de Japanner in blessuretijd nog wel een strafschop weg. Het leverde een eretreffer voor Go Ahead op. Willum Willumsson was vanaf elf meter namelijk foutloos (1-3). Verder kwamen de Deventenaren niet meer. Invaller Zico Buurmeester antwoordde zelfs nog met een rake schuiver (1-4), waardoor AZ de volle buit en voor in ieder geval ruim twee uur de koppositie van de Eredivisie pakte. Voor het kansloze Go Ahead betekende het de eerste nederlaag in maanden.

Deze week sprak VI uitgebreid met nieuwkomer Mihailovic. Lees op VI PRO het verhaal:

De spelersbeoordelingen:

Go Ahead Eagles Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
6
Sparta Rotterdam
34
17
8
9
60-37
+23
59
7
FC Utrecht
34
15
9
10
55-50
+5
54
8
sc Heerenveen
34
12
10
12
44-50
-6
46
9
RKC Waalwijk
34
11
8
15
50-64
-14
41
10
Vitesse
34
10
10
14
45-50
-5
40
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.