Sociedad en Zenit dicht bij groepsfase Champions League

Real Sociedad heeft een forse stap gezet richting de groepsfase van de Champions League door in de play-offs te winnen op bezoek bij Olympique Lyon. Ook Zenit Sint-Petersburg deed in Portugal uitstekende zaken.

Olympique Lyon - Real Sociedad 0-2
Vanaf het eerste fluitsignaal liet Real Sociedad merken dat het wilde scoren in Frankrijk en in de zesde minuut kregen de bezoekers hun eerste mogelijkheid via Carlos Vela, die op aangeven van Antoine Griezmann in het zijnet schoot. Twee minuten later zorgde Clément Grenier voor het eerste gevaar namens Olympique Lyon, maar de middenvelder schoot over uit een vrije trap. Na een klein kwartier ontsnapte de thuisclub aan een achterstand toen Vela op de paal schoot, maar het bleek slechts uitstel van executie.

In de zeventiende minuut brak Vela door aan de linkerkant en zijn voorzet werd door Griezmann met een omhaal (zie link) binnengeschoten. Via Griezmann en Carlos Martínez kreeg Sociedad nog voor rust kansen op een grotere voorsprong, terwijl alleen Yoann Gourcuff gevaarlijk was namens l'OL. De tweede helft begon met een goede kopkans van Lyon-aanvoerder Maxime Gonalons, maar in de vijftigste minuut verdubbelde Haris Seferovic de voorsprong namens de Basken. Met links volleerde hij na voorbereidend werk van David Zurutuza de tweede treffer van Sociedad achter doelman Anthony Lopes (zie link).

Ook na de 0-2 kreeg Sociedad de meeste kansen, maar de beste mogelijkheid werd verprutst door Gonalons. Uit een hoekschop kopte hij op de lat. Vanaf de 75ste minuut moesten de Fransen met tien man verder nadat Milan Bisevac zijn tweede gele kaart van de wedstrijd had ontvangen. Met elf tegen tien bleven de bezoekers eenvoudig op de been, waardoor zij zich voorzichtig kunnen opmaken voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Paços Ferreira - Zenit Sint-Petersburg 1-4
In Portugal begon Paços Ferreira prima aan het thuisduel met Zenit Sint-Petersburg en Sérgio Oliveira kreeg in de openingsfase een goede kans op een voorsprong, maar Yuri Lodigin bracht redding. Namens de Russische bezoekers schoot Axel Witsel na een klein kwartier rakelings naast. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en creëerden kansen.

In de 27ste minuut kwam Zenit op voorsprong dankzij Roman Shirokov, die profiteerde van een goede actie van Danny. De thuisclub ging op zoek naar de gelijkmaker, maar vooral Sérgio Oliveira was ongelukkig in de afwerking. In de 58ste minuut kwam Paços Ferreira toch verdiend op 1-1 na een volley van André Leão, maar twee minuten later had Shirokov de bezoekers weer op voorsprong gezet. Opnieuw op aangeven van Danny.

De Portugezen gingen opnieuw op zoek naar de gelijkmaker, maar echt grote kansen kreeg de ploeg van trainer Costinha niet meer. Aan de andere kant werd wel nog wel gescoord. Een vrije trap van Aleksandr Kerzhakov stuiterde via de lat en de rug van doelman Matias Degra binnen, terwijl Shirokov in de extra tijd zijn derde treffer van de avond maakte.

Viktoria Plzen - NK Maribor 3-1
Marian Cisovsky bezorgde Viktoria Plzen een droomstart tijdens de thuiswedstrijd tegen NK Maribor, want in de achtste minuut zette hij de kampioen van Tsjechië op voorsprong na een assist van Vladimir Darida. Het eerste kwart hadden de Slovenen nauwelijks iets in te brengen, maar in de slotfase van de eerste helft kreeg ook Maribor kansen.

Na een klein uur verdubbelde Darida de voorsprong, maar in de 66ste minuut kwamen de bezoekers terug in de wedstrijd via Ales Mejac. In de 89ste minuut bepaalde Michal Duris de eindstand op 3-1 in de Doosan Arena, waardoor NK Maribor een lastige klus wacht over acht dagen, op woensdag 28 augustus, in eigen huis.