Sociedad de bal, Barça de punten: Aubameyang beëindigt beroerde reeks

Met pijn en moeite heeft Barcelona donderdag afgerekend met een serie mindere resultaten. De bezoekers hadden bij Real Sociedad genoeg aan een vroege treffer van Pierre-Emerick Aubameyang.

Real Sociedad
0 - 1
Barcelona
Barcelona

Memphis Depay kon maandag geen potten breken tegen Cádiz en moest net als Luuk de Jong genoegen nemen met een reservebeurt. Dat betekent dat Frenkie de Jong de enige Nederlander was die in de Reale Arena aan de aftrap verscheen. Na beschamende nederlagen tegen Eintracht Frankfurt (Europa League) en Cádiz (La Liga) was Barcelona er veel aan gelegen om tegen Sociedad weer eens een overwinning te boeken.

De bezoekers konden al na tien minuten voor het eerst juichen. Waar Ousmane Dembélé eerst nog de paal raakte, lag de bal nog geen tien tellen later alsnog in het doel. Ferran Torres lepelde een voorzet bij de tweede paal, waar Aubameyang klaarstond om de bal van dichtbij binnen te knikken (0-1). Voor de winteraanwinst was het alweer zijn negende competitiedoelpunt, eentje minder dan topscorer Memphis.

Het was aan Alexander Isak te danken dat Barcelona met die voorsprong de rust opzocht. De bezoekers kregen de nodige kansen, maar de grootste was voor de voormalig Willem II'er. Isak dook ineens op voor het doel van Marc-André ter Stegen, maar schoot de bal in kansrijke positie wild naast. In het eerste kwartier na rust waren twee dotten van kansen niet besteed aan voormalig FC Groningen-aanvaller Alexander Sørloth.

Sociedad dringt aan
Sociedad bleef aandringen en had opvallend genoeg veel meer balbezit dan Barça. De Basken maakten aanspraak op de gelijkmaker, maar dwongen in de slotfase geen grote kansen meer af. Bij de bezoekers loerde invaller Luuk de Jong nog op een doelpuntje, maar ook doelman Alejandro Remiro hoefde ondanks een extra speeltijd van tien minuten (!) niet meer te vissen. Memphis bleef de hele wedstrijd op de bank.

Omdat Sociedad voor de twaalfde keer op rij niet wist te winnen van Barcelona, blijven de bezoekers op de tweede plaats staan in La Liga. Het landskampioenschap is uit zicht, maar de ploeg van Xavi doet uitstekende zaken in de strijd om Champions League-voetbal.

Levante
Levante
2 - 3
Sevilla
Sevilla

Nummer drie Sevilla ontsnapte in Estadio Ciudad de Valencia aan duur puntenverlies. Dankzij twee doelpunten van voormalig FC Twente-aanvaller Jesús 'Tecatito' Corona gingen de Andalusiërs met een 1-2 voorsprong rusten. José Luis Morales deed tussendoor wat terug voor de thuisploeg.

Jules Koundé leek het duel tien minuten voor tijd in het slot te gooien, maar oudgediende Roberto Soldado bracht de spanning vlak voor tijd helemaal terug. Verder dan dat zou Levante niet komen, waardoor Sevilla een belangrijke overwinning boekte met het oog op een Champions League-ticket.