Sociedad boekt historische zege in Derby van Baskenland

Real Sociedad heeft voor het eerst sinds twaalf jaar weer een uitwedstrijd tegen Athletic de Bilbao gewonnen. Tijdens de 66ste editie van de Derby van Baskenland in San Mamés leidde een fout van Athletic-doelman Raúl Fernández alweer de derde opeenvolgende competitienederlaag van Athletic in.

Sociedad boekt historische zege in Derby van Baskenland

Dat de ploeg van trainer Marcelo Bielsa in competitieverband voor het eerst sinds 2001 een thuisduel met streekgenoot Sociedad verloor, zegt alles over de vorm van dit seizoen. Na de zo succesvolle jaargang van 2011/12, waarin de finale van de Europa League en de Copa del Rey werd bereikt, staat Athletic nu op een troosteloze vijftiende plaats. De laatste twee duels werden beiden verloren.

Toch leek er aanvankelijk er geen vuiltje aan de lucht voor de mannen van Bielsa, want in de dertigste minuut schoot Ibai Gómez een voorzet van Ion Aurtenetxe knap langs Sociedad-sluitpost Claudio Bravo. Vier minuten later trok Antoine Griezmann (foto) de stand echter alweer gelijk met een knappe tegendraadse kopbal in de verre hoek.

Na rust deden beide teams weinig voor elkaar onder, totdat Raúl Fernández lelijk in de fout ging. De 24-jarige vervanger van Gorka Iraizoz - normaal gesproken de eerste doelman maar nu gepasseerd - liet een vrije trap van Gonzalo Castro van zijn borst stuiten, waardoor Imanol Agirretxe de 1-2 bijna letterlijk in de schoot geworpen kreeg.

Omdat de voor Agirretxe ingevallen Carlos Vela er een kwartier voor tijd nog 3-1 van maakte, was de eerste zege sinds 2001 van Sociedad in Bibao een feit. Het is tekenend voor de verhoudingen dit seizoen. Bilbao staat vijftiende, terwijl nummer vijf Sociedad met veertig punten meestrijdt om Europees voetbal.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen